INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

felsőoktatás

kollégium

höok

egyetem

koronavírus

Bocskai Dániel hallgató kiköltözés közben a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumában 2020. március 12-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) intézkedési terve szerint a magyar hallgatók legkésőbb március 13-ig hagyják el kollégiumaikat és lehetőség szerint a továbbiakban lakóhelyükön tartózkodjanak. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Új részletek derültek ki az egyetemi lezásárokról

Infostart / MTI

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt, ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást - tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A szervezet szerint a szaktárca a kollégiumok elhagyását várja el és nem a teljes kiköltözést.

A HÖOK a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzettel összefüggésben a szaktárcától kapott tájékoztatás alapján közölte: az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet, és március 23. után távoktatás kezdődik meg. A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket - rögzítették.

A kollégiumokat a jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nem megoldott a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását;

a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Kitértek arra is, hogy minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik.

A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

A hallgatói szervezet csütörtök este további információkat tett közzé. Tájékoztatásuk szerint

a szemeszter záró dátumát várhatóan későbbre tolják ki.

Kitértek arra is, hogy

  • a diákigazolványok a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig érvényesek, és
  • a szakminisztérium az olvasótermek használatát nem, ellenben a könyvtári kölcsönzési lehetőség fenntartását javasolta az intézményeknek.
  • Ha egy hallgató a szakmai gyakorlatát a felsőoktatási intézményen kívül végzi, és a fogadóhely nem tiltja meg a munkavégzést, úgy lehetőség van a gyakorlat folytatására.

A HÖOK javasolja, hogy a 2020-as évre az átsorolási szabályokat átmenetileg függesszék fel.

Nyitókép: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018