eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elindult az azonnali banki átutalási rendszer - a nap hírei

A héten elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja. Sürgősségi munkacsoportot hoz létre a járvány megállítására az Európai Unió. A koronavírus-járvány miatt jelentős visszaesésre számíta a világgazdaságban az OECD. A nap legfontosabb hírei március 2-án.

Legkésőbb szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja. Lakatos Tibor, a szervezet ügyeleti központjának vezetője elmondta: a honlapon minden információ, tanács fellelhető, ami a koronavírus-helyzettel függ össze. Szólt arról is, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza a hirdetéseket, eseményeket, amelyek csalás gyanúját vetik fel a koronavírussal kapcsolatosan.

A koronavírus-helyzetről egyeztetett telefonon a magyar és a kínai külügyi tárca vezetője. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közölte: arról tájékoztatta kollégáját, hogy Magyarországon továbbra sem jelent meg a vírus, de az illetékesek felkészültek minden eshetőségre. Hozzátette: Vang Ji köszönetet mondott a koronavírus elleni küzdelemben mutatott magyar szolidaritásért, és azért, hogy Budapest az elsők között küldött védőfelszereléseket.

Sürgősségi munkacsoportot hozott létre a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges intézkedések összehangolására az Európai Unió. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: az intézkedésekről és új információkról új honlapot indított a brüsszeli testület.

A koronavírus miatt visszaesett kereslet miatt jelentősen csökkenti járatai számát Európa két legnagyobb légitársasága.A Lufthansa és leánycégei főleg Olaszországba közlekedtetnek jóval kevesebb gépet. A Ryanair ír diszkont légitársaság a negyedével mérsékli kapacitását április 8-ig. Az intézkedés szintén főleg olasz járatokat érint.

Magyarország minden körülmények között megvédi határait - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. Szijjártó Péter a szerb belügyminiszternek felajánlotta Magyarország segítségét déli határa megvédésében. Mindketten úgy vélték, hogy a török-görög határon tapasztalt konfliktusok miatt hamarosan több százezres nagyságrendű migránshullám éri el a nyugat-balkáni térséget.

Elindult az azonnali banki átutalási rendszer. Az eddigi maximum 4 óra helyett - belföldön - 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján az év minden napján és bármelyik időszakában. Patai Mihály az azonnali átutalás dinamizálja a magyar gazdaságot.

Elérhetőnek tartja a 2 százalékos magyar gazdasági növekedési előnyt az Európai Unióhoz képest a GKI. A Gazdaságkutató elemzése szerint bár az idén 3,2 százalékra csökkenhet a GDP növekedési ütem, de az uniós átlag is elmaradhat a várakozásoktól. Az infláció éves szinten 4 százalékra gyorsulhat, a bruttó átlagkereset indexe pedig 9 százalékra csökken. A forint várhatóan tartósan gyenge marad az euróval szemben.

A 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb visszaesésre kell számítani a világgazdaság teljesítményében a koronavírus-járvány kitörése miatt - írja az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint a világgazdasági növekedés az idén legfeljebb 2,4 százalékos lehet. Kínában a GDP-növekedés az idén 5 százalék alá csökkenhet.

A kormány célja, hogy 2022-re mindenkinek helyben, lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez közel bölcsődei férőhelyet biztosítson - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte: a bölcsődei férőhelyek bővítése lehetővé teszi, hogy egyre több szülő állhasson újra munkába.

Megtartotta alakuló ülését az Igazságügyi Minisztérium digitális szabadság bizottsága. Varga Judit tárcavezető elmondta: a testület feladata feltárni, hogy a technológiai cégek milyen hatással vannak a jogállam intézményeire és működésére, a személyes szabadságjogok érvényesülésére és az alapvető demokratikus normákra.

Szlovákiában fogadta a szombati parlamenti választáson győztes párt, az OLaNO vezetőjét az államfő, de még nem bízta meg kormányalakítással.Zuzana Čaputová azt mondta: találkozni akar három másik, a parlamentbe jutott párt vezetőjével és ha úgy látja, hogy a csoportosulás készen áll a koalícióra, akkor megbízza Igor Matovičot. A politikus jobboldali ellenzéki mozgalma a voksok 25 százalékát megszerezve győzött a szlovákiak választáson.

Izraelben a szavazóhelyiséget elhagyók megkérdezése alapján Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud szerezte a legtöbb, 37 mandátumot a parlamenti választáson. Beni Ganz centrista Kék-fehér nevű tömörülése 32 mandátumot szerzett. A zsidó államban egy éven belül harmadszor tartottak voksolást, de úgy tűnik, továbbra is fennmarad a patthelyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×