eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy nő átállítja faliórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli időszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdődik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az egészséges öregkor mindenki gazdasági érdeke

Gazdasági érdeke a társadalomnak, hogy az idős emberek minél tovább élhessenek saját otthonukban, hiszen így tovább fizetnek például a közművek és a gyógyszerek után. Erre hívta fel a figyelmet az InfoRádió Családi hét című műsorában Sárközy Erika szociológus, a CédrusNet program fejlesztője és vezetője, aki Kecskeméten időslátogatói mintaprogramot hozott létre.

Ez egy olyan új gondolkodásmód és értékrend, amire szerintünk a mai világban szükség van - mondta az InfoRádió Családi hét című magazinjában Sárközy Erika szociológus a CédrusNet program fejlesztője annak kapcsán, hogy időslátogatói mintaprogramot hoztak létre Kecskeméten. Elmondta: a programhoz az adta az ötletet, hogy az egész világon azért küzdenek, hogy minél tovább az otthonaikban maradhassanak az idősek. Nemcsak jóságból, de azért is, mert akkor több szolgáltatást és hosszabban vesznek igénybe az emberek. Másrészt az idősek életminősége, méltóságának megőrzése, vagy akár a demencia kitolódása szempontjából is fontos, ha kis segítséggel meg lehet hosszabbítani az önálló életvitelt.

"És az állam is később áll szemben azzal a problémával, hogy nincs elég férőhely, gondozó"

- tette hozzá a szociológus. Ezért találták ki az időslátogatói szakmát, szolgáltatást, ami azt az időszakot tudja meghosszabíbtani, amikor egy jó minőségű életben, segítséggel, egyedül, a saját lakásában élhet az idős ember.

Idősödik a társadalom - ráadásul 24-25 év múlva minden harmadik ember a mai fogalmak szerint idős lesz. Egyre hosszabb lesz az az életszakasz, amikor az emberek a munkát már nem tudják a korábbi intenzitással végezni, de még nem öregek.

A Kecskeméten tevékenykedő CédrusNet Egyesület fejlesztett egy képzést, amiben arra is ügyeltek, hogy minden, a tevékenység során előforduló problémára felkészítse az időslátogatókat a demencia kezelésétől megértésétől az injekció beadáson és a vérnyomás mérésen át az újraélesztésig bezárólag.

Maguk a programban részt vevő időslátogatók is idősödő emberek, akiknek egyébként nagyon alacsonya nyugdíja, amihez hozzá kell keresni, és közben-mellette önkéntes munkát is vállalnak az egyesületnél - mondta Sárközy Erika. Eleve a képzés belépési feltétele 20 óra önkéntes munka.

Az időslátogatói tevékenység kapcsán meglepetésként érte a szervezőket, hogy akkor igénylik az emberek a segítségüket, ha az öreg szülőt egészségi állapota miatt már nem lehet egyedül hagyni, mert veszélyes, vagy ha nem veszik igénybe a szociális ellátásba.

A következő időszakban épp ezért a CédrusNet program arra koncentrál, hogy minél szélesebb körben megismertesse és elfogadtassa azt a gondolatot, hogy mindenki - a családok, az intézményrendszer és a társadalom - érdeke az, hogy minél hosszabban fenntartható legyen az idősek önálló életvitele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×