eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, parlamenti képviselő Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke polgármester-jelöltségét bejelentő sajtótájékoztatón Győrben 2019. december 4-én. Pollreisz Balázs a szocialisták, a DK, a Momentum, az LMP, a PM és a Jobbik által alkotott győri ellenzéki összefogás jelöltje. A megyeszékhelyen január 26-án tartanak megismételt polgármester-választást, miután Borkai Zsolt polgármesteri megbízatása november 8-án lemondással megszűnt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tóth Bertalan: a DK kifosztja az MSZP-t

Az MSZP elnöke nem tudott a DK-ba távozó két kerületi polgármester pártbéli problémáiról, ezért csalódott. Tóth Bertalan 2022-re miniszterelnöki és választókerületi előválasztást szeretne az ellenzéki térfélen minden olyan esetben, ahol több jelölt is kiállna. A pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

Az MSZP választmánya döntött arról, hogy a párt nem támogatja a jövőben a pártból a DK-ba távozó két polgármestert – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tóth Bertalan MSZP-elnök.

"Azok a politikusok, akik elhagyják ezt a közösséget, nem számíthatnak a párt támogatására. Elég volt abból a folyamatból, hogy az MSZP elképesztően sokat dolgozott az ellenzéki sikerért az önkormányzati választási kampányban, rengeteg áldozatot hozott, több jelölti helyet átadott az összefogás jegyében, erre hálából két polgármesterünk másik pártban folytatja a politizálást" – vázolta a párt magatartását az MSZP elnöke.

A támogatás megvonása ugyanakkor nem vonatkozik a mindennapi munkára a Fővárosi Közgyűlésben.

"Ezt nyilván választásokra kell érteni. Nekünk alapvető érdekünk, hogy az önkormányzatok jól működjenek, hiszen ezzel tudjuk bebizonyítani a választóknak, hogy kormányzóképesek vagyunk. Nem igazán segíti ezt a folyamatot, ha

egy párt arra alapozza a személyzeti politikáját, hogy az MSZP-t kifosztja, más párt tagjait átcsábítja."

Tóth Bertalan beszélt arról is: nem volt előjele annak, hogy két kerületi polgármester elhagyja a pártot.

"Most arra hivatkoznak, hogy nem kaptak elég támogatást az MSZP-től a Fővárosi Közgyűlésben. Tőlem nem kértek személyesen támogatást, nekem nem volt semmilyen információm azzal kapcsolatban, hogy miben nem tudnak előrébb jutni. Ha lett volna, akkor mint ahogy ez egy pártelnöknek kötelessége, segítettem volna az ő munkájukat."

Szerinte

az élet minden területén találkozni lehet jellemtelenséggel,

de ahogy ezt a lépést a III. kerületi Kiss László és a XVIII. kerületi Szaniszló Sándor meghozta, amiatt személyesen nagyon csalódott, de túl van rajta. Hozzátette: a két távozó az MSZP jelöltje volt, az MSZP erőforrásokat mozgatott meg értük.

Beszélt arról is, hogy az MSZP-nek egyszerre kell a 2022-es választási programot megalkotni és a jelölteket kiválasztani.

"Az a politikai innováció, amit az MSZP és a Párbeszéd hozott,

az ellenzéki előválasztás egy nagyon fontos eszköz és lehetőség, de idő kell hozzá."

Ahol több alkalmas jelölt van, ott a választóknak kell dönteniük arról, ki maradjon talpon a Fidesz jelöltjével szemben.

"A versenyhelyzet mindig jót tesz. A két korábbi előválasztás is azt bizonyítja, hogy aki győzött, az megnyerte aztán a választást, kerületi és fővárosi polgármesteri szinten is. Jót út és jó példa ez."

Ha több miniszterelnök-jelölt lesz, akkor az MSZP ragaszkodni is fog az előválasztáshoz – hangsúlyozta Tóth Bertalan.

"Óriási jelentőségű Magyarország számára, hogy korábban ellenfél politikai pártok képesek felülemelkedni ellentéteiken, és az ország érdekében össze tudnak fogni. Sokan azt gondolják, hogy az ellenzéki együttműködést éppen szétfeszítik az ellentétek, de én nem így látom. Október 13-án bizonyítottuk, hogy ki tudunk lépni a keretekből, és ezt a választók is támogatták."

A teljes interjút alább meghallgathatja, megtekintheti.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×