eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Mesterházy Attila: az MSZP-nek van oka az önvizsgálatra

A korábbi elnök-frakcióvezető, miniszterelnök-jelölt az InfoRádióban értékelte a két kerületi polgármester DK-ba távozását a szocialisták szempontjából.

Két baloldali polgármester, a IIII. kerületet vezető Kiss László és a XVIIII. kerület élén álló Szaniszló Sándor is bejelentette: a jövő héten elhagyja az MSZP-t és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz csatlakozik. Két okot jelöltek meg: polgármesteri programjukhoz a fiatalabb párttól kaptak megfelelő támogatást és garanciákat, illetve európai kitekintésben közelebb érzik magukhoz Dobrev Klára programját, amely az európai minimálbér, a minimálnyugdíj és a családi pótlék körül forog.

A politikusok döntésére reagálva Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke és frakcióvezetője, egykori miniszterelnök-jelölt az InfoRádióban azt mondta, nagyon sajnálja a döntést.

"Ha így érzik, akkor

van okunk az önvizsgálatra, önkritikára az MSZP-n belül. Két kiváló politikusról van szó, olyanokról, akik győztes politikusok,

tehát én személyesen nagyon sajnálom, hogy más utat választottak, nekem nagyon jó volt mindkettejükkel a viszonyom" - fogalmazott Mesterházy Attila, aki köszöni, amit a két érintett az MSZP-ért tett, úgyhogy számára "ez egy szomorú nap", és bízik abban, hogy minden más érintett is el fog gondolkodni a most történteken.

Külön kitért arra, hogy reméli, segítségükkel továbbra is bizonyítja az ellenzék, hogy jobban irányítja Budapestet, mint a Fidesz. Ez amiatt érdekes, hogy az eddigi 4:7 arány 6:5-re fordult a DK és az MSZP között a fővárosi közgyűlésben.

Fontos veszteség, de...

Kiss László és Szaniszló Sándor az InfoRádió megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, Szaniszló Sándor azonban a XVIIII. kerületi televíziónak adott egy interjút, amelyben azt mondta: a DK tudja biztosítani azt a hátteret, amivel 100 ezer embernek tett ígéreteiket be tudják váltani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egyébként épp a héten beszélt a parlament plenáris ülésén a Demokratikus Koalíció térhódításáról, és arról, hogy az ellenzék vezére valójában Gyurcsány Ferenc.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója ezzel összefüggésben az InfoRádiónak azt mondta, hogy a változást

a kormányoldal valóban a saját véleménye alátámasztására fogja felhasználni, az ellenzék vezére azonban nem az lesz, akit a kabinet megnevez,

hanem aki megnyeri a majdani előválasztást.

"Minden ilyen veszteség fontos veszteség az MSZP számára, de az ellenzéki oldalon belül maradtak ezek a politikusok, ugyanúgy a Fidesszel szemben fognak harcolni, egy-másfél év múlva pedig nagyjából már csak ez fog számítani."

Az MSZP véleménye - mint a pártközleményből kiderül - az, hogy a kilépés komoly csalódás, "cserbenhagyás", de a döntést tudomásul veszik, sok sikert kívánnak a két kerületvezetőnek.

Kiss László és Szaniszló Sándor Szanyi Tibor, Botka László és Trippon Norbert után hagyja el a szocialistákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×