eur:
368.81
usd:
344.81
bux:
48376.23
2023. június 7. szerda Róbert
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Mesterházy Attila: az MSZP-nek van oka az önvizsgálatra

A korábbi elnök-frakcióvezető, miniszterelnök-jelölt az InfoRádióban értékelte a két kerületi polgármester DK-ba távozását a szocialisták szempontjából.

Két baloldali polgármester, a IIII. kerületet vezető Kiss László és a XVIIII. kerület élén álló Szaniszló Sándor is bejelentette: a jövő héten elhagyja az MSZP-t és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz csatlakozik. Két okot jelöltek meg: polgármesteri programjukhoz a fiatalabb párttól kaptak megfelelő támogatást és garanciákat, illetve európai kitekintésben közelebb érzik magukhoz Dobrev Klára programját, amely az európai minimálbér, a minimálnyugdíj és a családi pótlék körül forog.

A politikusok döntésére reagálva Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke és frakcióvezetője, egykori miniszterelnök-jelölt az InfoRádióban azt mondta, nagyon sajnálja a döntést.

"Ha így érzik, akkor

van okunk az önvizsgálatra, önkritikára az MSZP-n belül. Két kiváló politikusról van szó, olyanokról, akik győztes politikusok,

tehát én személyesen nagyon sajnálom, hogy más utat választottak, nekem nagyon jó volt mindkettejükkel a viszonyom" - fogalmazott Mesterházy Attila, aki köszöni, amit a két érintett az MSZP-ért tett, úgyhogy számára "ez egy szomorú nap", és bízik abban, hogy minden más érintett is el fog gondolkodni a most történteken.

Külön kitért arra, hogy reméli, segítségükkel továbbra is bizonyítja az ellenzék, hogy jobban irányítja Budapestet, mint a Fidesz. Ez amiatt érdekes, hogy az eddigi 4:7 arány 6:5-re fordult a DK és az MSZP között a fővárosi közgyűlésben.

Fontos veszteség, de...

Kiss László és Szaniszló Sándor az InfoRádió megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, Szaniszló Sándor azonban a XVIIII. kerületi televíziónak adott egy interjút, amelyben azt mondta: a DK tudja biztosítani azt a hátteret, amivel 100 ezer embernek tett ígéreteiket be tudják váltani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egyébként épp a héten beszélt a parlament plenáris ülésén a Demokratikus Koalíció térhódításáról, és arról, hogy az ellenzék vezére valójában Gyurcsány Ferenc.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója ezzel összefüggésben az InfoRádiónak azt mondta, hogy a változást

a kormányoldal valóban a saját véleménye alátámasztására fogja felhasználni, az ellenzék vezére azonban nem az lesz, akit a kabinet megnevez,

hanem aki megnyeri a majdani előválasztást.

"Minden ilyen veszteség fontos veszteség az MSZP számára, de az ellenzéki oldalon belül maradtak ezek a politikusok, ugyanúgy a Fidesszel szemben fognak harcolni, egy-másfél év múlva pedig nagyjából már csak ez fog számítani."

Az MSZP véleménye - mint a pártközleményből kiderül - az, hogy a kilépés komoly csalódás, "cserbenhagyás", de a döntést tudomásul veszik, sok sikert kívánnak a két kerületvezetőnek.

Kiss László és Szaniszló Sándor Szanyi Tibor, Botka László és Trippon Norbert után hagyja el a szocialistákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Óvatos mozgások a tőzsdéken, iránymutatásra várnak a befektetők

Óvatos mozgások a tőzsdéken, iránymutatásra várnak a befektetők

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a kereskedés első szakaszában inkább negatív irányú mozgások alakultak ki, bár hozzá kell tenni, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan ma is csak mérsékeltek az elmozdulások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 7. 10:46
×
×
×
×