eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiss László Óbuda, Gajda Péter Kispest, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
Nyitókép: Kiss László Óbuda, Gajda Péter Kispest, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Két polgármestert igazol Gyurcsány Ferenc pártja

Kiss László és Szaniszló Sándor is elhagyja az MSZP-t.

Két MSZP-s politikus, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester is csatlakozik a Demokratikus Koalícióhoz. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, így automatikusan megszűnik tagságuk az MSZP-ben.

A két polgármester az Indexnek megerősítette az értesüléseket. Közös választ küldtek, amelyben azt írták: két fő oka volt az átlépésnek.

„A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében” - közölték.

Mint írják, a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látják a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét, s ennek megoldásához, akár visszafordításához a DK európai politikája lehet a kulcs.

A két polgármester jelezte, még nem írták alá a belépési nyilatkozatot Gyurcsány Ferenc pártjához, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek, ami a jövő héten történhet meg.

Csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik elfogadták és tudomásul vették a lépést.

A 33 fős Fővárosi Közgyűlésben jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van, de ez így 6-5-re változhat a DK javára.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a DK-t megalakulása óta az vezeti, hogy egy olyan erős pártot hozzon létre, amely a demokraták széles táborának politikai közössége.

Így van közöttük korábbi MDF-, SZDSZ- és Fidesz-tag is - tette hozzá. Azt nevezte a legfontosabbnak, hogy egy nyitott, befogadó és erős közösséget hozzanak létre.

Elmondta, örülnek, hogy az elmúlt hetekben korábban pártpolitikához nem tartozó civilek, vagy éppen a Momentum volt győri elnöke is csatlakozott a DK-hoz. Most két korábbi MSZP-s budapesti polgármester csatlakozásával tovább bővült a DK tábora - közölte, úgy fogalmazva: "vigyázni fogunk mindenkire, hogy közösen segítsük hozzá Magyarországot az új köztársaság megalapításához".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×