INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

deák dániel

xxi. század intézet

orbán viktor

évértékelő

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.

Elemző: természetes politikai reakció, hogy a kormány is hangsúlyosabban beszél a klímavédelemről

InfoRádió

Hosszú távú tervekre, a klímavédelemre, a családvédelmi akciótervre és a gazdaságpolitikai kihívásokra koncentrált vasárnapi évértékelő beszédében a miniszterelnök - mondta az Inforádiónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel

Az évértékelő intézményét Orbán Viktor honosította meg Magyarországon. A kormányfő korábban is, és most is hosszú távú víziókról beszélt, az ország Európa előtt álló hosszú távú problémákat vázolta, ezzel szemben az ellenzéki politikusok sokkal inkább aktuálpolitikai csatatérként tekintenek az évértékelőre – mondta az InfoRádiónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Deák Dániel kifejtette: a mostani beszédben Orbán Viktor több olyan témát érintett, amelyek a következő évtizedekben meghatározóak lesznek, például a családtámogatás, a klímavédelem és a gazdasági kihívások leküzdése.

Az ellenzéki pártok főként a német és más zöldpártoknak a sikeres tematizációs képességét megirigyelve itthon is elkezdték a környezetvédelem ügyét az előtérbe helyezni. Erre

természetes politikai reakció, hogy a kormányzat és a miniszterelnök is sokkal hangsúlyosabban beszél a témáról,

de nem arról van szó, hogy most indul be a kormányzati intézkedés, csak ezekről és a tervekről erőteljesebben beszélnek most – emelte ki az elemző.

Komoly kihívást jelent a magyar gazdaságnak, hogy Németország stagnálást mutat, mert ez az egyik legfontosabb kereskedelmi partner. Ha Németországban baj van, Magyarországra is begyűrűzhet ennek a káros hatása – hívta fel a figyelmet. Deák Dániel emlékeztetett: a kormány már több olyan gazdaságélénkítő csomagot jelentett be és tervez is, amelyek azt igyekeznek elkerülni, hogy az eurózóna stagnálása vagy esetleges jövőbeni visszaesése begyűrűzzön.

A 2019-es visszaesés megállt az ország határainál, az a cél, hogy ez a 2020-as években ugyanígy legyen – emelte ki a beszédet elemezve.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Deák Dániel
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018