eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Elemző: természetes politikai reakció, hogy a kormány is hangsúlyosabban beszél a klímavédelemről

Hosszú távú tervekre, a klímavédelemre, a családvédelmi akciótervre és a gazdaságpolitikai kihívásokra koncentrált vasárnapi évértékelő beszédében a miniszterelnök - mondta az Inforádiónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel

Az évértékelő intézményét Orbán Viktor honosította meg Magyarországon. A kormányfő korábban is, és most is hosszú távú víziókról beszélt, az ország Európa előtt álló hosszú távú problémákat vázolta, ezzel szemben az ellenzéki politikusok sokkal inkább aktuálpolitikai csatatérként tekintenek az évértékelőre – mondta az InfoRádiónak a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Deák Dániel kifejtette: a mostani beszédben Orbán Viktor több olyan témát érintett, amelyek a következő évtizedekben meghatározóak lesznek, például a családtámogatás, a klímavédelem és a gazdasági kihívások leküzdése.

Az ellenzéki pártok főként a német és más zöldpártoknak a sikeres tematizációs képességét megirigyelve itthon is elkezdték a környezetvédelem ügyét az előtérbe helyezni. Erre

természetes politikai reakció, hogy a kormányzat és a miniszterelnök is sokkal hangsúlyosabban beszél a témáról,

de nem arról van szó, hogy most indul be a kormányzati intézkedés, csak ezekről és a tervekről erőteljesebben beszélnek most – emelte ki az elemző.

Komoly kihívást jelent a magyar gazdaságnak, hogy Németország stagnálást mutat, mert ez az egyik legfontosabb kereskedelmi partner. Ha Németországban baj van, Magyarországra is begyűrűzhet ennek a káros hatása – hívta fel a figyelmet. Deák Dániel emlékeztetett: a kormány már több olyan gazdaságélénkítő csomagot jelentett be és tervez is, amelyek azt igyekeznek elkerülni, hogy az eurózóna stagnálása vagy esetleges jövőbeni visszaesése begyűrűzzön.

A 2019-es visszaesés megállt az ország határainál, az a cél, hogy ez a 2020-as években ugyanígy legyen – emelte ki a beszédet elemezve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×