eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Üzentek a kormánynak az ellenzéki „tízek”

Nagyobb önállóságot követelnek az önkormányzatoknak az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei. Az úgynevezett „tízek” attól tartanak, hogy a településeik a jövőben kevesebb iparűzési adót tudnak beszedni, ezért szeretnék, ha a kormány megkerülésével juthatnának hozzá az uniós forrásokhoz.

Közvetlenül szeretnének pályázni az uniós támogatásokra

az ellenzéki vezetésű városok polgármesterei. Ezt a Dunaújvárosban tartott tanácskozásuk után jelentették be. A településvezetők felszólították a kormányt, hogy tegyék lehetővé ezt. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány az önkormányzatokkal együttműködve, regionális programok keretében, arányosan ossza szét a pénzt.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány az iparűzési adó tervezett változtatásával

el akarja lehetetleníteni a nem kormánypárti településeket.

Erről egyikük, Márki-Zay Péter a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videofelvételen beszélt.

„Számunkra ez egy nagyon helyzet, de a 2022-es rendszerváltást éppenséggel lehet, hogy elősegíti, mert, hogy ha a települések lakossága rájön, hogy azért nincs tömegközlekedés, vagy megfelelő tömegközlekedés, mert a kormány ezt a pénzt elveszi a településektől, ahogy elvette az iskolákat, a kórházakat és sok-sok minden mást, legújabban az építéshatóságot, akkor jogos fölháborodásukban majd ők is egy szebb, igazságosabb, Orbán utáni Magyarországra fognak szavazni 2022-ben” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a „tízek” dunaújvárosi tanácskozásán felvetődött egy ellenzéki MTI létrehozásának ötlete is. Márki-Zay Péter később a Népszavának azt mondta, hogy ezt az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai alkotnák, akik valamilyen formában megosztanák egymással az anyagaikat.

Az úgynevezett „tízek” tavaly decemberben alakult Botka László szegedi, Csőzik László érdi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Péterffy Attila pécsi, Nemény András szombathelyi, Szücsné Posztovics Ilona tatabányai, Fekete Zsolt salgótarjáni, Mirkóczki Ádám egri, Veres Pál miskolci és Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester részvételével. Az általuk vezetett megyei jogú városokban hozzávetőleg 850 ezren laknak, vagyis 12 magyarból 1 ezeken az ellenzéki településeken él.

A Fidesz és a kormány nem reagált a „tízek” közleményére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×