eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza a Városliget Zrt. által közreadott látványterven. Augusztus végéig megkezdődik a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza építése a Liget Budapest projekt keretében; az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület 2020 végén nyithatja meg kapuit.
Nyitókép: MTI/Városliget Zrt.

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza kivitelezése

Ütemterv szerint halad a Magyar Zene Háza kivitelezése, a legjobb nemzetközi középületnek választott komplexum elérte a legmagasabb pontját. Az építkezés látványos munkálatokkal folytatódik – tájékoztatta az Inforádiót Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Házának a kivitelezése. Fudzsimoto Szú japán sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon által megálmodott légies épület, a „zenei csodák palotájának” a szerkezete elérte a legmagasabb pontját, így a megvalósítás olyan fázisai következnek, amelyek az épület architektúrájának a legizgalmasabb részei vonatkoznak – fogalmazott a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A bokréta kitűzése – zárt körben – szintén a napokban megtörtént, amely esemény hatalmas ünnep volt azon több száz kivitelező, munkás és szakember számára, aki a helyszínen dolgozik, hiszen

innentől kezdve világosak azok a kontúrok, amik között a szerkezetépítési munkálatok folytatódnak

– tette hozzá Gyorgyevics Benedek.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója és Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, egyetemi tanár (b-j) a Magyar Zene Háza építési területén tartott bejáráson 2020. február 4-én. A Liget Budapest projekt keretében épülő intézmény 2021 második felében nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.
MTI/Balogh Zoltán
Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója és Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, egyetemi tanár (b-j) a Magyar Zene Háza építési területén tartott bejáráson 2020. február 4-én. A Liget Budapest projekt keretében épülő intézmény 2021 második felében nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. MTI/Balogh Zoltán

Hamarosan helyére kerülhet a teljesen áttetsző és transzparans épület organikusan hullámzó, helyenként lyukacsos tetőszerkezete, amelynek az áttörésein a fák helyenként teljesen egészében át is nőnek majd – emelte ki a vezérigazgató –, valamint azok az egyedi üveghomlokzati elemek, azok a 11-13 méter magas üvegtáblák, amelyek a park felől érkezők számára az épületet jellemezni fogják. És, miután a most helyére került tartószerkezet magasabb az építési kerítésnél, a további munkálatok bárki számára láthatók lesznek, akik a Paál László vagy az Olof Palme sétány irányából közelíti meg az egykori Hungexpo-romok helyén épülő Magyar Zene Házát, amely jóval kisebb területet használ a korábbi burkolt felületnél a parkban, ezáltal több mint

10 ezer négyzetméternyi zöldterületet szabadul fel.

Az állandó és az időszaki kiállító tér a föld felszín alatt kapott helyet, mint ahogy egy egészen különleges akusztikai élményt biztosító hangdóm is. Mint a szakember elárulta, az egyik legkülönlegesebb célkitűzés az volt, hogy maga az épület a legkisebb környezeti megterhelést jelentse a park és Budapest számára, ezért egy különleges geotermikus energiát használó, talajszondás megoldással fogják hűteni és fűteni a létesítményt. Az ehhez kapcsolódó több mint 120 talajszonda telepítése a napokban zajlik. Továbbá egy korábbi megállapodás értelmében a Főtávval és fővárossal közösen egy olyan hűtőberendezést is létrehoznak, ami a közelben található műjégpálya kapacitását használja, ezáltal sem a fűtés, sem a hűtés tekintetében nincs szükség az épületben helyszíni szennyező forrásra, vagyis a Liget Budapest Projekt több intézményéhez hasonlóan, a Magyar Zene Háza esetében is

zéróemissziós terhelésre törekszenek,

hangsúlyozta a vezérigazgató.

Tervek szerint 2021 második felében, év végére a közönségforgalmi terek is elkészülhetnek és a nagyközönség számára is birtokba vehető lesz a Magyar Zene Háza.

Az InfoRádió Aréna című műsorának szerda esti vendége 18 órától Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×