eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A győri városháza épülete 2014. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Győr fideszes polgármesterjelöltje nem folytatná Borkai Zsolt stílusát

Vasárnap tartják az időközi polgármester-választást Győrben. Kövér László házelnök is beszállt a kampányba, de Dézsi Csaba András mellé állt a helyi MSZP korábbi alelnöke is. A közös ellenzéki jelölt mellett Karácsony Gergely szólalt el.

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Győrben, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) a kampányhajrában kirobbant botránya miatt november 8-ával lemondott tisztségéről. Hatan indulnak:

  • Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület)
  • Géber József (Mi Hazánk Mozgalom)
  • Hajnal János (független)
  • Kirchfeld Mária (független)
  • Pollreisz Balázs (MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP)
  • Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP).

A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek. Októberben négy jelölt indult a választáson, akkor mindössze 646 voks volt az első két helyen végzett jelölt között: Borkai Zsolt 19 308 szavazatot kapott, Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) pedig 18 662-t.

A kormánypártok jelöltje 25 évnyi önkormányzati képviselőséggel és egy ciklusnyi alpolgármesteri tapasztalattal is rendelkezik az őt korábban - orvosi munkásságáért - díszpolgárrá is választó Győrben.

2002-ben volt már egyszer polgármesterjelölt, ám akkor alulmaradt a szocialista városvezetővel szemben.

Ígérete szerint más stílust képviselne, mint a Fidesz-KDNP korábban a városban.

"Nagyon szeretném, ha polgármesterré válásom esetén meg tudnám valósítani azt a politikai kultúrát, ami a szeretetről, a barátságról, az összefogásról szól. Együtt dolgozzunk a továbbiakban Győr városáért, mert nekem szívügyem Győr."

A kampányba beszállt Kövér László fideszes házelnök is. Mellé állt az MSZP korábbi helyi alelnöke, Németh Árpád is, mondván, ez a választás nem a pártokról szól.

Az ellenzéki jelölt

A győriek olyan polgármestert válasszanak, aki új alapokra akarja helyezni a városvezetés és a győri polgárok viszonyát - hangoztatta Budapest főpolgármestere az ellenzéki jelölt, Pollreisz Balázs mellett kampányolva. Karácsony Gergely felidézte, a múlt év októberi önkormányzati választás kampányában azzal érvelt, hogy a főpolgármester elsősorban ne a kormánnyal, hanem a budapestiekkel legyen jóban és az ő érdekeiket próbálja képviselni, és az elmúlt száz nap világosan mutatja, hogy ez a politika sokkal több eredményt mutat a fővárosiaknak, mint az, hogy "megpróbálunk dörgölőzni a hatalomhoz" – fogalmazott.

A most vasárnapi választás arról is szól, hogy a győriek lemossák-e a gyalázatot a város hírnevéről és olyan polgármestert választanak, akinek nem az a fontos, hogy jóban legyen a hatalommal, hanem jóban legyen a győriekkel.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is arról beszélt, a győrieknek nem kell attól félniük, hogy ha Pollreisz Balázs nyer, akkor a kormány nem fogja támogatni a várost, mert Győr nem szorul a kormány támogatására, minden pénzügyi forrása megvan, önálló és független város.

Pollreisz Balázs, Győr közös ellenzéki polgármesterjelöltje azt mondta, hogy a választás a győriek kezében van, ő pedig készen áll arra, hogy főállású polgármesterként dolgozzon a városért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×