eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem vonna el hatásköröket az önkormányzatoktól a Budapest Fejlesztési Központ - napinfó

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és magyar érintettje sincs egyelőre a járványnak. Cáfolta a felfüggesztéséről megjelent híreket a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke.

Az újonnan létrejött Budapest Fejlesztési Központ semmilyen hatáskört nem vonna el az önkormányzatoktól, velük együttműködve akar dogozni - hangsúlyozta a központ vezérigazgatója az Arénában. Vitézy Dávid elmondta ugyanakkor, hogy például az elővárosi közlekedés szervezése az állam feladata. Hozzátette: a központ foglalkozni fog a zöldfelületek növelésével és a lakásfejlesztések kérdésével is.

Az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a kormány 2010-ben indított keleti nyitás stratégiája sikeres döntés volt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a múlt évben Magyarországra hozott beruházási érték mintegy 60 százaléka keletről érkezett, a tavaly létrehozott új munkahelyek 40 százalékát keleti vállalatok adták.

Jelenleg 83 százalékos telítettségűek a hazai földgáztárolók - mondta az energiaügyekért felelős államtitkár. Az elmúlt hetekben a napi fogyasztás 54-58 millió köbméterre emelkedett. Kaderják Péter hosszútávon megnyugtatónak nevezte a december végén megkötött orosz-ukrán gázszállítási szerződést, így 2024-ig biztosított a kelet felől érkező beszállítás.

Nem ismeri el a felelősségét a Hableány sétahajóval történt katasztrófáért a Viking Sigyn tulajdonosa és a céget biztosító társaság sem. Gulyás Krisztián ügyvéd, a Hableány elhunyt kapitányának jogi képviselője az M1-en elmondta: ez a hozzáállás összecseng a Viking Sigyn kapitányának védekezésével, aki szintén nem érez felelősséget a történtek miatt.

Év végéig el kell költöznie a Magyar Természettudományi Múzeumnak a jelenlegi 8. kerületi épületből egy kormányhatározat értelmében - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Ludovika Campus beruházás részeként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a múzeum jelenleg használt épületrészébe költözik, a változás a gyűjtemény egy részét is érinti. A tárca azt nem erősítette meg, hogy Debrecenbe kerülne át az intézmény.

Csökkent a születések, jelentősen nőtt a halálozások száma, így mérséklődött a természetes fogyás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a január és november között a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2018-ban.

Felmentették a Szent Margit Kórház főigazgatóját. A Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: Badacsonyi Szabolcsot a biztonságos betegellátás, az intézmény zavartalan és törvényes működése érdekében a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ javaslatára Kásler Miklós tárcavezető indoklás nélkül felmentette.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és magyar érintettje sincs egyelőre a járványnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint kevés az esélye a hazai járványnak. A külügyminisztérium azt kéri, hogy senki ne utazzon a járvány központjának számító Hupei tartományba. Közben Európában elsőként Franciaországban jelent meg a tüdőgyulladást okozó új koronavírus. Kínában 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt.

Cáfolta a felfüggesztéséről megjelent híreket a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Aján Tamás az InfoRádióban elmondta: a szervezet elnökségének szerdai dohai rendkívüli ülésén az ARD német televízió január 5-i riportfilmjében megfogalmazott vádak és gyanúsítgatások szerepeltek. A sportvezető ismételten visszautasította, hogy szervezett doppingolás folyik a súlyemelésben, illetve hogy pénzügyi visszaélések történtek.

A Nemzetközi Valutaalap szerint jelentősen javultak a globális gazdaság kilátásai az elmúlt hónapokban. Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon két tényezővel indokolta a javuló kilátásokat: egyrészt az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás hatására enyhült a feszültség a kereskedelemben. A másik a jegybankok szinkronban hozott gazdasági növekedést élénkítő monetáris politikája.

Az Európai Bírósághoz fordult a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosítás miatt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a varsói parlament által a napokban elfogadott törvénymódosítások felfüggesztését kéri a törvényszéktől. A bíróságokat érintő törvénymódosítások miatt az unió végrehajtó testülete már jogállamisági eljárást indított Varsóval szemben.

Egyformán fontos európai feladatnak tartja a menekültkérdés kezelését és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a német belügyminiszter. Horst Seehofer a tagállami tárcavezetők informális zágrábi találkozója előtt kiemelte, hogy a menekültügyi kérdések megoldása a 2015-ös nemzetközi migrációs válság óta várat magára, és a jelenlegi helyzet fenntartása a lehető legrosszabb megoldás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×