INFORÁDIÓ
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

ferihegyi repülőtér

közlekedés

aréna

vitézy dávid

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója beszél a Közlekedési Múzeum új épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatra készült látványtervekből nyílt kiállítás megnyitóján Budapesten, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben 2019. augusztus 7-én. A szeptember közepéig látható tárlaton a 13 döntős pályamű mellett az új épületnek otthont adó Északi Járműjavító és a múzeum történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Vitézy Dávid: az ötös metró fejlesztése már a kivitelezésre alkalmas tervekről szól

Infostart / InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Az újonnan létrejött Budapest Fejlesztési Központ egyik első intézkedése az lesz, hogy kiírja az új HÉV-fejlesztésének, az ötös metró első ütemének a tenderét – jelentette ki a központ igazgatója az InfoRádióban. Beszélt még többek között a repülőtéri vasút fejlesztéséről is.

Az ötös metró, vagyis az új HÉV fejlesztése már nem csak koncepciókról, hanem kivitelezésre alkalmas tervekről szól - hangsúlyozta Vitézy Dávid az InfoRádió Aréna című műsorában. A terv szerint a csepeli és ráckevei HÉV-et meghosszabbítják a Kálvin térig a föld alatt, majd később összekapcsolják a szentendrei hévvel is.

A vezérigazgató elképzelései szerint a Budapest Fejlesztési Központ elkészíti továbbá a vasútvonalak Duna alatti összekötésének megvalósíthatósági tanulmányát is. Ez megmutathatja, hogy jelenlegi fejpályaudvarok helyett érdemes-e az átmenő vasúti rendszert kiépíteni, mint több európai városban.

Sok tárgyalni való van a reptéri vasút ügyében

A vasút megvalósítására kész koncepció van, aminek a lényege, hogy a Budapestet Debrecennel összekötő, reptérhez közeli, de a 2-es terminált nem érintő vasútvonal két új vágányt kapna, ám ezek még az 1-es terminál előtt elválnának a mai vasútvonaltól, részben egy alagúton jutnának el a 2-es terminálhoz, és Monor után ágaznának vissza a vasúti fővonalba.

"Így nemcsak egy reptéri expresszvonatot lehetne fenntartani, de a Debrecen-Nyíregyháza-Kecskemét-Szeged felől érkező távolsági vonatok, és a Szolnok felől érkező zónázó, vagyis gyorsított elővárosi vonatok is áthaladhatnak a 2-es terminálon, így a keleti országrészt, és majd a körvasútsoral a nyugati országrészt is átszállást nélkül köthetik be a reptérhez. Ezért azt gondolom, ez egy jól átgondolt fejlesztés" - fejtette ki Vitézy Dávid.

A reptérről a Nyugati pályaudvarra, valamint még két fő irányba, a Keleti felé (például egy reptéri célvonat) vagy Kőbánya-Kispesten való megállás után a Duna felé is mehetnek, és utóbbi esetben rákanyarodhatnak arra a körvasútra, aminek felesztése szintén hamarosan elindulhat. Megállhatnak ennek révén majd az új megállóban a Soroksári útnál a Művészetek Palotájánál, a Népligetnél, akár Kelenföldön is, sőt elvihető a vonal Székesfehérvárra is.

A projekt sok fejlesztést igényel még, érinti például a repülőtér technológiai leszállítási rendszereit, amelyeket át kell alakítani emiatt. "Meg kell még állapodni a repülőtér tulajdonosaival is, a légikikötő privatizációjakor ugyanis nemhogy nem kötelezték az új tulajdonost a vasút megépítésére, de még arra sem, hogy a vasút nyomvonalának biztosítását sem írták elő" - magyarázta Vitézy Dávid. A Budapest Fejlesztési Központ vezetője mindazonáltal optimista, és úgy véli, ezeket a problémákat meg fogják oldani.

Vitézy Dávid az Arénában - 1. rész
 
Vitézy Dávid az Arénában - 2. rész
 

Pénteken az is kiderült, hogy nem épül meg a korábban tervezett és sok vitát kiváltó parkolóház a repülőtéren. Ezzel kapcsolatban Vitézy Dávid a Facebook-oldalán azt írta, hogy a hír örvendetes, mert "ez a parkolóház a repülőtér előterének legfontosabb, központi zónájában, a leendő vasútállomás és a terminálok közötti területen akadályozta volna az átjárást és ezáltal a vasút megépítését, roppant meggondolatlan beruházás lett volna".

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018