eur:
388.58
usd:
361.43
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Az év közepéig létrejön az a hatóság, amely eljár majd az illegális szemétlerakás ügyében - a nap hírei

Drágul a kenyér és a pékáru. Véget ért a szlovák kamionos sztrájk.

Átalakítja az állami egyetemek működési szabályait a kormány - mondta az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az elképzelések szerint a jövőben teljesítmény alapon finanszírozza majd az egyetemeket az állam. A tárcavezető beszélt arról is, hogy az év közepéig létrejön az a hatóság, amely eljár majd az illegális szemétlerakás ügyében és megalkotják a szükséges jogi környezetet is. Hangsúlyozta még: a kormány támogatja, hogy a városok elektromos buszokat állítsanak forgalomba, 2022-től azonban meg fogja tiltani, hogy belső égésű motorokkal szerelt járműveket vegyenek.

Villanymozdonyokat vesz a MÁV-start, 115 darabra írtak ki közbeszerzést. Az új mozdonyoknak óránkénti 200 kilométer sebességre kell alkalmasnak lenniük, a belföldi igények kiszolgálása mellett egy részüket nemzetközi vonalakon, például Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában közlekedtetnék.

Az Európai Unió bíróságának főtanácsnoka szerint sérti a közösségi jogot a civil szervezetek külföldi támogatását érintő magyar jogszabály. A Fidesz közölte, hogy kitart a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságát célzó törvény mellett.

Tavaly az év egészében 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a növekedés decemberben 4 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest. Ilyen magas értéket legutóbb 2012-ben mértek.

Drágul a kenyér és a pékáru. A pékszövetség 10-15 százalékos áremeléssel számol a következő hetekben a növekvő munkabérek, a dráguló energia és alapanyag, valamint a gyengülő forint miatt.

Január 15-től nemzeti zászlóval is kötelező jelölni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható friss sertéshúsok származási helyét. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke közölte: a rendelet a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozik.

Véget ért a szlovák kamionos sztrájk, a fuvarozók megállapodtak a kormánnyal, hogy csökken a járműadó, kedvezményesebb lesz az útdíj. Az egyezség értelmében a pozsonyi pénzügyminisztérium még a héten javaslatot tesz a teherforgalomra vonatkozó adók csökkentésére.

A tiszta energiaforrások alkalmazásához biztosít 100 milliárd eurót az Európai Bizottság az átállást nehezebben teljesítő tagállamoknak. Az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

Elutasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit miniszterelnök. Boris Johnson a skót kormányfőnek küldött levelében kiemelte: Nicola Sturgeon és elődje személyesen ígérte meg a 6 éve tartott népszavazás előtt, hogy az egy teljes nemzedéknyi időre szól.

Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben és Victoria állam egyéb részein a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek nyomán keletkezett füst és por miatt. Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×