INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

karácsony gergely

lánchíd

metró

színház

egészségügy

Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.

Átfogó vizsgálatot rendel el a metróbeszerzés ügyében a főpolgármester

Infostart

Karácsony Gergely azután döntött így, hogy rozsdásodás miatt ki kellett vonni a forgalomból 6 felújított járművet. A főpolgármester közösségi oldalán írt a Lánchíd esedékes felújítása miatti lezárásokról és bejelentette, hogy a színházak ügyében még januárban új javaslattal áll elő a főváros.

Átfogó vizsgálatot rendel el a metróbeszerzés ügyében a főpolgármester, miután rozsdásodás miatt ki kellett vonni a forgalomból 6 felújított járművet. Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta: a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kéri fel a vizsgálatra, amelyre két hónapot szánnak. Hozzátette: a hat metrókocsi kiesése nem okoz gondot a forgalomban, a járműveket a gyártó garanciálisan javította. Írt arról is, hogy a 4-es metrót egyre többen használják, de hozzátette: a megnövekedett utasszám még nem igényel azonnali beavatkozást.

Mozgalmasan indul az év, jól van ez így, vegyük is sorba a napirenden lévő budapesti ügyeket - kezdte Facebook-posztját a főpolgármester. Először a legfrisebb hírre, a Lánchídon bevezetett forgalomkorlátozásra reagált a főpolgármester. Mint arról az Infostart is beszámolt, szombattól nem hajthatnak át a hídon a teherautók és a turistabuszok - közölte honlapján a BKK. A korlátozás több évre szólhat.

Az 1849-ben átadott, a II. világháború végén felrobbantott és 1949-ben újra felépített átkelő egy közelmúltban végzett vizsgálat alapján nincs elég jó állapotban az ilyen járművek okozta terheléshez. Karácsony Gergely főpolgármester tavaly decemberben a Menedzsmentfórumnak adott interjúban azt mondta, hogy 20 milliárd forint hiányzik a Lánchíd felújításához, pedig a rekonstrukció nem halogatható tovább. Elődje, Tarlós István októberben, még regnáló városvezetőként ugyanerről beszélt a Hír TV-ben.

Karácsony Gergely pénteken a korlátozásról szóló bejelentésre reagálva azt írta,

az előző városvezetés, a kormánnyal együtt lezáratlan ügyként hagyta utódjára a híd felújítását.

"A híd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Hogy megakadályozzuk a további állagromlást, holnaptól kitiltjuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket a hídról. Táblák mellett a rendőrök és a fővárosi rendészeti igazgatóság munkatársai a jövő héten figyelmeztetik erre a teherautók és a nagyobb turistabuszok vezetőit, utána már szankcionálnak is. Ez a korlátozás a budapestiek többségét nem érinti, de tudom, a híd esedékes felújítás miatti lezárása sok kényelmetlenséget fog okozni. Ezt a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk majd mérsékelni" - áll a posztban.

A főpolgármester közölte azt is, hogy már a jövő héten, egyeztetést kezd a főváros a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy 20 milliárd forint előteremtéséről.

"Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról."

A Lánchíd rendbehozatalára benyújtott árajánlatokat felülvizsgálatát egyébként még Tarlós István rendelte el. A felújításba a kormány is beleadott hatmilliárd forintot, és cserében elvárta, hogy a munka ne tartson évekig. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt még tavalyelőtt augusztusban.

M3 metró: kivizsgálják a metróbeszerzést

Ahogyan azt az Infostart is megírta, néhány felújított kocsit ki kellett venni a forgalomból rozsdásodás miatt, a 222 kocsiból ez 6 darabot érintett. Önmagában ez a szám nem okozna gondot a működtetésben, a gyártó garanciálisan, kötbér mellett javította is,

"de azért ez mégiscsak beismerése a korábban tagadott ténynek: sok gond van a „felújított” orosz kocsikkal" - írja Karácsony Gergely, aki szerint itt az ideje az egész korábbi metróbeszerzést, annak minden körülményét érintő átfogó vizsgálatnak.

"Erre a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérem fel, úgy hiszem, két hónap elég a teljes körű tisztázásra, amit természetesen a nyilvánosság bevonása követ majd."

A főpolgármester közösségi oldalán az M4 metró forgalomnövekedéséről is ír

"A cég illetékeseinek szakmai véleménye szerint a megnövekedett utasszám most még nem igényel azonnali beavatkozást. Havonta kapunk jelentést a BKV-tól, amikor szükség lesz rá, azonnal lépünk" - írja Karácsony Gergely.

Színházak - új javaslat készül

Azt tartom, amit a művészet, a kultúra szabadságáért utcára vonult sok ezer budapesti előtt mondtam: meg fogjuk védeni a színházainkat. Ebben okoz némi zavart, hogy

önellentmondásos az év végén megjelent kormányhatározat.

- írja a főpolgármester.

Állítólag hiba történt, hogy így van-e, avagy tudatos a független színházak további fojtószorítása a kormány részéről, kiderül hamarosan - közölte Karácsony Gergely, aki közölte: a következő napokban egyeztetnek a függetlenekkel és a kőszínházakkal a további lépésekről, hiszen a kormány szoros, márciusi határidőt szabott a megállapodásokra.

"Még januárban előállunk a javaslatainkkal, amelyekben lesznek újítások az eddigiekhez képest, és amelyek egy dologból indulnak ki: a kultúra nemzeti alap"

- áll a főpolgármester bejegyzésében.

Egészségügyi fejlesztések

"A megjelent hírekkel szemben a Budapest számára megszerzett 50 milliárd forint nagy részét nem viszi el a korábban betervezett fejlesztések áremelkedése" - írja a főpolgármester.

Ez a pénz – a közgyűlés egyhangú döntése szerint, amit a kormányhatározat is megerősített az év végén – az eddigieken felül jár a fővárosiaknak.

"Érdemi javulást akarunk az ellátásban, nem szépre festett épületeket – ilyet már láttunk" - írja a főpolgármester, aki azt ígéri, hogy minden budapesti számára biztosítják a hozzáférést a legmodernebb diagnosztikai eszközökhöz, és radikálisan csökkenteni fogják a várólistákat. Mindezt a kerületekkel közösen, az ő javaslataik beemelésével.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Lánchíd - korlátozások és felújítás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018