eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az idén az eddigi legtöbb beruházás érkezett Magyarországra - a nap hírei

Több mint 160 milliárd forint sorsáról döntött a kormány karácsony hetében. Elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó etikai kódex.

A kedvező adózási környezet és új támogatási rendszer miatt az eddigi legtöbb beruházás érkezett idén Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a november végi adatok alapján 1540 milliárd forint értékben született pozitív befektetési döntés, ezzel már a múlt hónapban megdőlt a tavalyi egész éves eredmény. Öt év után most fordult elő először, hogy a befektetések tekintetében nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely.

Több mint 160 milliárd forint sorsáról döntött a kormány karácsony hetében. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az idei költségvetés terhére 36,6 milliárd forint pluszforrást kap az egészségügyi ellátórendszer, 44 milliárdot pedig a Miniszterelnöki kabinetiroda. 49 milliárd jut a fegyveres testületek tagjainak egyszeri év végi juttatására.

Karácsonyig a szeptemberben kézbesített rezsiutalványok több mint háromnegyedét váltották be a nyugdíjasok, összesen több mint 17 milliárd forint értékben - közölte a Magyar Posta. December 20-ig az összesen 7,5 millió utalvány háromnegyedét használták fel. A rezsiutalványokat március végéig lehet beváltani.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint a legalább négygyermekes anyák január elsején életbe lépő személyi jövedelemadó-mentessége évi 500-600 ezer forintot hagy az érintett családoknál. Kutassy Jenő az M1-en hozzátette: a szintén januártól hatályos nagyszülői gyed a szülők munkába állását is támogatja.

Elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó etikai kódex. A kezdeményező Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közölte: a javaslatok között szerepel, hogy a légitársaságoknak miként és mikor kell értesítenie az utasokat az esetleges járatmódosításokról, hogyan kell biztosítaniuk az átfoglalás lehetőségét. A légitársaság visszamenőleg nem módosíthatná egyoldalúan egy már lefoglalt jegy árát, illetve jogos követelés esetén legkésőbb 30 napon belül ki kellene fizetni az utasoknak járó kompenzációt.

Jóváhagyta egy új nemzetközi szerződés kidolgozását a kibernetikai bűnözés elleni küzdelemről az ENSZ Közgyűlése. Az új szerződés kidolgozását Oroszország kezdeményezte. A dokumentumot az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország ellenezte. Az uniót képviselő finn nagykövet szerint már létezik egy kormányközi szakértői csoport és nem helyes egy újabb politikai döntést hozni.

Olaszországban megváltoztatja a Matteo Salvini volt belügyminiszter irányításával elfogadott migrációs biztonsági csomagokat a kormány. Giuseppe Conte miniszterelnök közölte: kikerül a szabályozásból a migránsokat szállító civil hajók személyzetének szigorú büntetése, és ezentúl nem kényszerítik hosszú tengeri veszteglésre a menedékkérőkkel teli vízi járműveket. A kormányfő hangsúlyozta: konkrét eredményeket sikerült elérni a Földközi-tengeren kimentettek elosztására vonatkozó októberi megállapodással.

Párizsban ismét ezrek tüntettek a kormány nyugdíjreformja ellen. A szakszervezetek demonstrációját szórványos összecsapások kísérték. A biztonsági erők könnygázt vetettek be azok ellen a maszkos demonstrálók ellen, akik tüzeket gyújtottak a felvonulás útvonalán. A napok óta tartó tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a kabinet egységesíteni akarja a jelenlegi 42 féle nyugdíjrendszert, amely alapján mindenki 62 évesen vonulhatna nyugállományba.

Az idén Lukács Sándor kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész a Kaddis a meg nem született gyermekért, a Honderű és a II. Richárd című előadásokban nyújtott alakításáért vehette át az elismerést. A Ruttkai Éva emlékgyűrűt az a színész kapja, aki az adott évben a Vígszínház társulata szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus. A nemzet művésze 95 éves volt - közölte a Magyar Művészeti Akadémia. A zeneszerző a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a Magyar Chopin Társaság elnöke volt. 1992 és 1996 között a Magyar Zenei Kamara alelnöki tisztségét látta el. Művei között szerepel négy opera, két oratórium, zenekari és kamaraművek, emellett több könyvet is írt. Szőnyi Erzsébet művészi tevékenységét számos díjjal ismerték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×