INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

orvostechnikai szövetség

kormányinfó

adósság

Kórházi tartozások: tárgyalnának a kormánnyal

Kórházi tartozások: tárgyalnának a kormánnyal

Infostart / InfoRádió

Az Orvostechnikai Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni. A szervezet titkára szerint a 2012-es helyzet újra előállhat; akkor ugyanezeket mondta a kormány.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt közölte: a 70 milliárdos tartozásból mintegy 43 milliárdot rendeznének, és számlák mögötti teljesítést is ellenőrizve közvetlenül kíván megállapodni a beszállítókkal. A csütörtöki kormányinfón elhangzottakra reagálva az Orvostechnikai Szövetség közleményt adott ki, titkára pedig nyilatkozott az InfoRádiónak. A kórházak mára több mint 70 milliárd forintra duzzadt, lejárt adósságállománya mögött hosszú ideje leszállított termékek és teljesített szolgáltatások állnak - közölte a szervezet.

Azért is furcsának és érthetetlennek találják, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert a termékek és

a szolgáltatások nagy részét közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították le,

illetve végezték el.

Az ezekről szóló számlák ellenőrzésére, kifogásemelésre megvoltak a jogszabály szerinti határidők és lehetőségek - hangsúlyozza az Orvostechnikai Szövetség.

Ráski László titkár elmondta: rossz emlékeket ébreszt, mert 2012-ben az akkori adósságrendezésnél ezeket a technikákat végigtárgyalták a kormánnyal. Akkor sikerült meggyőzni a kormányzatot, hogy a tőketartozásokat elismeri.

Különösen érthetetlennek tartják a kormány szándékát, ha figyelembe veszik, hogy a fizetési határidő óta eltelt idő mára átlagosan több mint 300 nap,

az egy évnél régebbi számlák tömege pedig már bőven meghaladja a 10 milliárd forintot.

A szervezet szerint em világos, hogy a kormány hogyan kíván erőforrásokat biztosítani a több száz beszállítóval, több tízezer számláról folytatandó egyeztetésehez.

Ráski László szerint idén

felgyorsult az adósságnövekedés dinamikája.

Korábban 50-60 milliárdot ért el az adósság, de idén már meghaladja a 70 milliárdot, és nem kizárt, hogy év végére a 80-at is megközelíti. Arra kormányzati választ kell adni, hogy mi lesz a többivel – emelte ki.

„A fő kérdés az, hogy megteszi-e a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a megfelelő finanszírozás megteremtéséhez, adott esetben a struktúraváltáshoz szükségesek.”

A szervezet szerint

a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenülne a magyarországi betegellátás,

a kormány mostani intézkedése pedig rombolja a közbizalmat.

Jövő év elején tárgyalásokat kezdeményeznek az Emmivel, a pénzügyi tárcával, és ha szükséges, a Miniszterelnökséggel is – közölte a titkár.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Kormány - Orvostechnikai Szövetség
 
Orvostechnikai Szövetség - interjú Ráski Lászlóval
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018