eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Kórházi tartozások: tárgyalnának a kormánnyal

Az Orvostechnikai Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni. A szervezet titkára szerint a 2012-es helyzet újra előállhat; akkor ugyanezeket mondta a kormány.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt közölte: a 70 milliárdos tartozásból mintegy 43 milliárdot rendeznének, és számlák mögötti teljesítést is ellenőrizve közvetlenül kíván megállapodni a beszállítókkal. A csütörtöki kormányinfón elhangzottakra reagálva az Orvostechnikai Szövetség közleményt adott ki, titkára pedig nyilatkozott az InfoRádiónak. A kórházak mára több mint 70 milliárd forintra duzzadt, lejárt adósságállománya mögött hosszú ideje leszállított termékek és teljesített szolgáltatások állnak - közölte a szervezet.

Azért is furcsának és érthetetlennek találják, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert a termékek és

a szolgáltatások nagy részét közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították le,

illetve végezték el.

Az ezekről szóló számlák ellenőrzésére, kifogásemelésre megvoltak a jogszabály szerinti határidők és lehetőségek - hangsúlyozza az Orvostechnikai Szövetség.

Ráski László titkár elmondta: rossz emlékeket ébreszt, mert 2012-ben az akkori adósságrendezésnél ezeket a technikákat végigtárgyalták a kormánnyal. Akkor sikerült meggyőzni a kormányzatot, hogy a tőketartozásokat elismeri.

Különösen érthetetlennek tartják a kormány szándékát, ha figyelembe veszik, hogy a fizetési határidő óta eltelt idő mára átlagosan több mint 300 nap,

az egy évnél régebbi számlák tömege pedig már bőven meghaladja a 10 milliárd forintot.

A szervezet szerint em világos, hogy a kormány hogyan kíván erőforrásokat biztosítani a több száz beszállítóval, több tízezer számláról folytatandó egyeztetésehez.

Ráski László szerint idén

felgyorsult az adósságnövekedés dinamikája.

Korábban 50-60 milliárdot ért el az adósság, de idén már meghaladja a 70 milliárdot, és nem kizárt, hogy év végére a 80-at is megközelíti. Arra kormányzati választ kell adni, hogy mi lesz a többivel – emelte ki.

„A fő kérdés az, hogy megteszi-e a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a megfelelő finanszírozás megteremtéséhez, adott esetben a struktúraváltáshoz szükségesek.”

A szervezet szerint

a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenülne a magyarországi betegellátás,

a kormány mostani intézkedése pedig rombolja a közbizalmat.

Jövő év elején tárgyalásokat kezdeményeznek az Emmivel, a pénzügyi tárcával, és ha szükséges, a Miniszterelnökséggel is – közölte a titkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×