INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

aréna

fürjes balázs

közfejlesztések tanácsa

hév

közlekedés

vasút

fejlesztés

HÉV-szerelvény indul a Batthyány téri végállomásról 2015. augusztus 9-én. A mai naptól újra teljes vonalán közlekedik az 5-ös, szentendrei HÉV.

Erre költi a kormány a 2021-2027-es uniós pénzek nagy részét

Infostart / InfoRádió

A HÉV, az elővárosi vasútvonalak és a zöld felületek fejlesztésével javítaná a kormány a következő években Budapest élhetőségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főváros és környéke fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs. A HÉV-fejlesztés előkészítése heteken belül el is indul.

Legkésőbb január elején megjelenik a HÉV-vonalak teljes felújításának tervezéséről szóló közbeszerzési pályázat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a sínek, az infrastruktúra és a járműpark valamennyi vonalon megújuljon, emellett a ráckevei és a csepeli HÉV-et a metróközlekedéssel is összekötik.

"Most egy

néhány évig tartó tervezési folyamatot

indítunk el. A kormány azt is eldöntötte, hogy a HÉV teljes körű felújítása, járműcseréje legyen a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklus kiemelt kulcsprojektje, a Magyarországnak járó EU-s pénzek jelentős részét költsük el a budapesti közlekedés-fejlesztésre."

Fürjes Balázs szerint fejleszteni kell a

kerékpáros hálózatot és az elővárosi vasútvonalakat

is.

"A vasutat én a városon belül, de az elővárosok és Budapest viszonylatában én még mindig egy kihasználatlan lehetőségnek látom. Kormányoktól teljesen függetlenül az elmúlt években az uniós pénzekből végzett vasúti felújítások megálltak Budapest határánál. A budapesti pályaudvarok, illetve az infrastruktúra nem bírja kiszolgálni a közlekedési igényeket."

Az államtitkár arról is beszélt, hogy folytatni kell a belváros gyalogosbarát átalakítását és a zöld felületek fejlesztését.

"Van a WHO-nak egy ajánlása, hogy egy nagyvárosban egy emberre hány négyzetméternyi felület kell, hogy jusson. Budapest ennek a felénél jár."

Fürjes Balázs kiemelte: Budapest új vezetésével már megállapodtak, hogy a Déli Városkapu fejlesztés keretében két hatalmas közpark jön létre a Ferencvárosban és Csepelen. Hozzátette: bár a HÉV-vonalak felújítása kormányzati hatáskör, erről is kikérik a főváros véleményét, de Fürjes Balázs nem számít elutasításra.

A Közfejlesztések Tanácsának első ülése után bizakodó a főváros és a kormány együttműködésével kapcsolatban, erről bővebben ITT olvashat.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Fürjes Balázs - Aréna, 1. rész
 


Fürjes Balázs - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018