eur:
396.21
usd:
370.85
bux:
71093.17
2024. június 26. szerda János, Pál
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Fürjes Balázs: több igent kaptunk a fővárostól, mint visszautasítást

Több vitás kérdésben is közeledtek az álláspontok a kormány és a főváros között a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legutóbbi ülésén - hangsúlyozta az InfoRádióban a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

"Legalább három jó hírrel szolgálhatunk a budapestieknek. Bár nem tettük félre a vitáinkat vagy a különbözőségeinket, de érdemi és valós szakmai, illetve politikai párbeszéd zajlott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa első olyan ülésén, amelyen már Karácsony Gergely képviselte a fővárost" - mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. A három órán át tartó ülésen az államtitkár szerint nyitott és egymásra figyelő párbeszéd zajlott, az együttműködési kötelezettség jegyében, és egyik fél sem színházként fogta fel a találkozót. Arra számít, hogy ez így is fog folytatódni a jövőben is.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa működési rendjét még Tarlós István előző főpolgármester részvételével alakították ki. Ez nagyon erős jogosítványokat ad a főpolgármesternek, aki nem is helyettesíthető az egyébként zárt üléseken, ahol elsősorban szakmai kérdésekben egyeztetnek, vitáznak a felek.

Jó hír az is, hogy több volt az egyetértés, mint a vita, és több igent kaptunk, mint nemet, noha jó néhány Budapest-fejlesztési elképzelést vittünk be az ülésre, és kértük, hogy a főváros támogassa ezeket a kormányzati fejlesztési terveket - közölte Fürjes Balázs.

Elmondása szerint igazi újabb nemet nem is kapott a kormányoldal, csak egy régebbi nemet ismételt meg a főváros. A Liget ügyében nem tudtak egyetérteni, ott tudomásul veszik a főváros álláspontját, bár nem tudnak vele azonosulni - mondta az államtitkár.

Fürjes szerint egyébként

a főváros igent mondott a Déli városkapu - Észak-Csepelt, Ferencvárost, Dél-Pestet érintő - nagy kormányzati fejlesztési tervre. Ennek részeként elfogadta a ferencvárosi szabadidő- és sportparkra és az atlétikai központra, valamint az atlétikai világbajnokságra.

"Úgy érzem, hogy a főváros megváltoztatott egy korábbi nem választ a dél-budai centrumkórház ügyében, amelynél a főpolgármester világosan elmondta, hogy támogatja, hogy több mint fél évszázad után egy újabb kórház épüljön a kormány fejlesztésében Budapesten, de azt kérte, hogy

vizsgáljon meg a kabinet egy másik lehetséges helyszínt - mondta az államtitkár. Erre a kormányoldal is nyitott volt, a következő ülésen megszülethet a döntés is az új helyszínről.

A déli dunai híd, a Galvani-híd esetében se támogatását, se elutasítását nem fejezte ki a főváros. Viszont azt az érvet az államtitkár szerint elfogadta a főváros, hogy ez a híd kulcsfontosságú nemcsak a város déli részei közti kapcsolatteremtésben, hanem a belvárosi forgalom csökkentésében is.

Az új híd akár 35-50 ezer autóval is csökkenthetné a belvárosi hidak, és napi 6 ezer autóval a belső Üllői út forgalmát - hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Összegzésként megjegyezte, úgy tűnik, hogy folytatódhat Budapest fejlesztése.

A teljes beszélgetést meghallgathatják kedd este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában
Elemzők az Arénában

A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×