INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

metróért egyesület

bíró endre

hév

szentendrei hév

Fesztiválozók szállnak le a HÉV-ről a Filatorigát megállónál a 25. Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján, 2017. augusztus 9-én.

Metróért Egyesület: sok lehetőséget kínál a HÉV-vonalak összekötése

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Megvalósíthatónak látja a Metróért Egyesület elnöke a szentendrei és a ráckevei/csepeli HÉV összekötését; Bíró Endre azután fogalmazott így az InfoRádióban, hogy zöld jelzést kapott a gigaberuházás tervezése. Szerinte az agglomerációban élők nyerhetnek vele a legtöbbet.

Mint az Infostart is beszámolt róla, egy kormánydöntésnek köszönhetően indulhat a szentendrei és a ráckevei/csepeli HÉV összekötésének tervezése, az egész projekt várható befejezési idejét pedig 2023-ra teszik.

A Metróért Egyesület úgy gondolja, hogy a beruházás Budapest közlekedésének a talán legjobban hasznosuló, nagyon jó elképzelése. Bíró Endre, az egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta, elsősorban nem is a főváros lakosságának, de az agglomerációban élőknek lehet ez fontos, "minőségi előrelépés".

Hogy mennyire bonyolult a Duna alatt összekötni a vonalakat, arról elmondta, "ez egy ismert technológia, gondolhatunk a kettes vagy a négyes metróra; természetesen nem olcsó,

a Duna alatt megvan az a minimális mélység, ameddig le kell süllyeszteni a vonalalagutat, de ez ma már abszolút nem a fantazmagóriák körébe tartozik".

Szerinte most a vonal pontos megtervezése jön, azt gondolja, egy jó elképzelés lenne a Kálvin teret is érinteni, és meggondolandónak tart egy Astoriánál, illetve egy Nyugati pályaudvarnál létrejövő átszállási lehetőséget.

"Utána Budán valahol a Filatorigát vonalában érhetné el a szentendrei HÉV-vonalat a pesti HÉV-vonalak meghosszabbítása.

Békásmegyer ideális végállomás lehetne, onnan napi több tízezer ember utazik a város felé, ragyogó átszállási pontokat érhetnének el az új vonallal" - tette hozzá Bíró Endre.

Úgy látja, most itt a lehetőség arra is, hogy a szentendrei HÉV belső szakaszát a föld alá vigyék.

"Ha két megoldás közül kell választani, hogy

a Batthyány térig a jelenlegi HÉV-vonalat besüllyesztjük a föld alá, aminek természetesen van észszerűsége a felszíni közlekedés nehézségei miatt, vagy a két HÉV-vonal egyszerű földalatti összekötése, én az utóbbi elképzelésnek adnék prioritást,

tehát annak, amiről most beszélünk. Sokkal nagyobb a haszna, sokkal több ember közlekedését könnyíti meg" - nyomatékosította Bíró Endre.

A fejlesztéssel új kötött pályás kocsik is érkeznének, a mostani NDK-gyártmányú HÉV-szerelvények A Metróért Egyesület elnöke szerint kiszolgálták már magukat. "Elég sok gyártónak van a kategóriában megbízható, energiatakarékos, kényelmes szerelvénye" - tette hozzá.

Nyitókép: Mónus Márton (MTI)

Kapcsolódó hang

HÉV-vonalak összekötése - Bíró Endre, Metróért Egyesület
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018