eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Középen, az első sor előtt, jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3).
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fizetésemelés miatt ül össze kedden a parlament

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés. A tanácskozást a kormány kezdeményezte, hogy még idén elfogadhassák a bírók és ügyészek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot. A múlt héten ugyanis több fideszes képviselő rossz gombot nyomott meg a szavazáskor.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a keddi rendkívüli parlamenti ülésnap 13 órakor, majd ismét a képviselők elé kerül az a törvénymódosítás, amelyet Áder János köztársasági elnök küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a múlt héten.

A törvényjavaslat többek között az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkezik. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban elmondta, a bírók és az ügyészek 2021-en és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékos illetménynövelésben részesülnek.

Az Európai Unióban a második legalacsonyabb fizetések a magyar igazságszolgáltatásban vannak, és átfogó illetményrendezésre legutóbb 2004-ben került sor

- mondta a miniszter.

Az Országgyűlésnek már december 10-én meg kellett volna szavaznia a bírók és az ügyészek fizetésemelését, de 29 fideszes képviselő véletlenül rossz gombot nyomott meg a szavazáskor. Erről Kövér László fideszes házelnök beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

Azt hiszem, nem lesz akadálya annak, hogy december 17-én helyrehozzuk azt, amit elrontottunk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is technikai hibáról beszélt a csütörtöki Kormányinfón. Úgy fogalmazott, a kormánypártok támogatták ezt a javaslatot, az ellenzék pedig nem. De mivel technikai hiba történt, ezért nem tudták elfogadni a módosítást. Szeretnénk, hogy ha ezt még ebben az évben elfogadhatnánk - hangsúlyozta a miniszter. Szerinte

az elfogadott jogszabály a törvényalkotási bizottság módosítója nélkül egy jogalkotási szörnyszülött.

Ezt a hibát javítják ki kedden a képviselők a rendkívüli ülésen. A határozathozatal után pedig interpellációkat, azonnali kérdéseket és napirend utáni felszólalásokat hallgatnak meg a politikusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×