eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az egykori Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) volt székházának helye Budapesten, a Kossuth téren 2017. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kész az új Fehérház a Kossuth téren, de még nem adják át

Egy év csúszással elkészült a Kossuth téren az Országgyűlés új irodaháza, nevét Szabad Györgyről, az első szabadon választott Országgyűlés elnökéről kapja. Az itt állt, 1973-as épületet lebontották, helyére az 1928-as tervekben szerepelt homlokzatú, de új belsejű irodaházat hoztak létre Vadász Bence Ybl-díjas építész tervei alapján.

1904-ben átadták a Parlament új épületét, kialakult előtte a tér is, aminek megvolt a térfala a Kúriával és a Földművelésügyi Minisztériummal, de nem volt a térnek északi és déli térfala; akkor úgy döntött a közmunkatanács, hogy ezt az áldatlan állapotot meg kell szüntetni, ekkor adtak feladatot a térfalak megtervezésére. Rögtön még a következő évben megépült az északi térfal, a déli oldalon viszont három telekre oszlott a terület, épp ezért három ütemben is épült meg - mondta el az InfoRádiónak a terület beépítéséről Vadász Bence Ybl-díjas építész.

"A háború után, a szocialista években először a metró kijárata került oda, majd

a környező épületek milyenségével nem foglalkozva épült meg a saroképület,

abszolút a kor modern vonulatát képviselve" - folytatta.

Először a kormány úgy döntött, hogy ezt az épületet újítja meg, ám az időközben elkészült a statikai, szigetelési, szerkezeti vizsgálat, ami azt állapította meg, hogy a megtartani gondolt épület nagyon rossz állapotban van és a teherbírása is kicsi.

Ekkor született az a döntés, hogy a még korábbi terveket porolják le, és azokból kiindulva hoznak létre egy új épületet, amivel kapcsolatban az építész azt mondta, a kettősségnek - modern irodaház, régi köntösben - nagyon-nagyon nehéz volt megfelelni.

Egy alagutat is létesítettek az épület és a Parlament között, ennek az volt az építészeti nehézsége, hogy közben a Kossuth tér "üzemelhessen", a villamos se álljon le.

Az épület próbaüzeme zajlik, illetve takarítják a tereket. A nyitás időpontjáról az Országgyűlésben döntenek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×