eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor

Elfogadta a színházak működését is érintő, vitatott törvénycsomagot az Országgyűlés - Hírösszefoglaló

Ingyenessé tette a fővárosi álláskeresőknek a budapesti közösségi közlekedést a Fővárosi Közgyűlés. Zöld programot jelentett be az Európai Bizottság elnöke.

Elfogadta a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot az Országgyűlés. A jogszabály meghatározza a kultúrstratégiai intézmények körét. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja. Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához. Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Egységes, 18 és fél százalékos társadalombiztosítási járulékkulcs lesz érvényben jövő júliustól. Az Országgyűlés újraszabályozta a társadalombiztosítási ellátások összes rendelkezését. Járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas, jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Aki pedig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után nem veheti igénybe a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásokat. A parlament döntése alapján mostantól nem a Miniszterelnökség ellenőrzi a hazai forrásokból megvalósuló közbeszerzéseket.

Ingyenessé tette a budapesti közösségi közlekedést a fővárosi álláskeresőknek és létrehozott egy háromoldalú érdekegyeztető fórumot idei utolsó ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács tagjai a fővárosi önkormányzat, valamint a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői. A képviselők visszahívták tisztségéből a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. és a Budapesti Nagybani Piac Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait. Karácsony Gergely főpolgármester Pokorni Zoltánt delegálja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsába a Városháza képviseletében. A testület emellett új pályázat kiírását rendelte el a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetésére.

Két kórházat akar fejleszteni Budán a kormány. A 12. kerület fideszes polgármestere bejelentette: a dél-budai centrumkórház felépítése mellett a Szent János kórházat szeretné centrumkórházzá alakítani a kabinet. Pokorni Zoltán elmondta: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén a kabinet érvelni kíván a dél-budai centrumkórház eredeti helyszíne mellett, de hajlandó mérlegelni a főváros által felajánlott, Kelenföldi pályaudvarhoz közeli területet is. A polgármester úgy látja, lesz megállapodás a főváros és az állam között a járóbeteg-ellátás és az atlétika közös fejlesztésében.

Az Országgyűlés elnöke szerint már látszanak a házszabály szigorításának hatásai a Parlamentben. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: szükség volt egy olyan szankciórendszer kidolgozására, amelynek hatására megvalósul a kulturált vita a parlamentben. Az őszi ülésszakot értékelve a gazdasági és a családpolitikai tárgyú törvények meghozatalát nevezte a parlament őszi ülésszaka legfontosabb döntéseinek. A Fidesz Országos Választmányának elnök szólt Európai Unió jövőjéről is, és borúlátónak ítélte meg a kérdést.

Mindenki számára elérhető lesz a meddőség kezelés - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin egy szakmai konferencián elmondta: a kormány célja, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP csaknem 5 százalékát.

Zöld programot jelentett be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen elmondta: a testület 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében. Az Európai Bizottság elnöke a Green Deal nevű klímacsomag európai parlamenti ismertetése előtt úgy fogalmazott: ez Európának a Holdra lépés pillanata. A terv véglegesítéséhez az Európai Parlament hozzájárulása és a tagállamok jóváhagyása is szükséges.

Kompromisszumot jelentett be Franciaországban a kormány a nyugdíjreform ügyében, de a közlekedésben és oktatásban egy hete sztrájkolók folytatják tiltakozó akciójukat. Edouard Philippe kormányfő azt hangsúlyozta: kitart a jelenlegi 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett, de a pont alapú új rendszert csak az 1975 és nem az 1963 után születettekre vezetné be. A sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek a tervezet teljes visszavonását követelik.

Greta Thunberg lett az év embere a Time magazinnál. Az amerikai újság a svéd tinédzser klímaaktivistával összefüggésben azt írja, hogy egy magányos tiltakozóból az egész világot megmozgató véleményformáló lett, aki kiosztotta a világ vezetőit az ENSZ klímacsúcsán, és akinek hatására a péntek lassan hivatalos sztrájknappá válik. A magazin szerint Greta egész generációjának a jelképévé vált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×