eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Hatalmas változás jön decemberben az Erzsébet hídnál, tízezreket érint

Decemberben üzembe helyezik az Erzsébet hídon átvezetett távhővezetéket. A fővárosi hőgyűrű kiépítése 2023-ra fejeződhet be.

A Kéménymentes belváros projektért felelős Főtáv Zrt. PR és kommunikációs csoportvezetője, Herpai Attila az InfoRádiónak elmondta, Budáról, a Rác gyógyfürdőtől az Erzsébet hídon át a pesti oldalra vezették át a gerincvezetéket, amely egészen a Semmelweis utcáig eljutott egy 300 méteres, 23 méter mélyen fúrt alagútban.

A műszaki átadás és az üzembe helyezés után az első házak december elején rácsatlakozhatnak a vezetékre. Egy bekötő vezetéket a Városház utcában már két éve lefektettek, így ott bármelyik épület gyorsan ráköthető a rendszerre. Várhatóan tavasszal egy belvárosi hotelt is rákötnek a rendszerre, és ahogy a bekötő vezetékek eljutnak a különböző utcákba, egyre több belső pesti épület csatlakozhat rá a távfűtésre.

Ez nem egy pár hetes munka, hiszen az egész hőgyűrű 2022-23-ra áll össze, akkora épül ki az a hálózat, amely pókhálószerű rendszert alkot az egész városban. Növeli az ellátás biztonságát, és talán komolyabb piaci versenyt is ki lehet alakítani ezzel a szolgáltatók között.

Felmérések szerint csak Budapesten mintegy 45 ezer gázfűtésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid, valamint csaknem 80 tonna egyéb káros anyag kibocsátásának csökkenését eredményezné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×