eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Ferencvárosi Parkolási Kft. munkatársa egy parkolóóra ellenőrző szalagját veszi ki a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Kevesebb automata, hosszabb türelmi idő - változott a parkolási rendelet

Karácsony Gergely főpolgármestersége alatti első rendes ülésén 104 előterjesztésről tárgyal a képviselő-testület, a két legérzékenyebb téma a parkolási rendelet módosítása és a budapesti atlétikai vb sorsa.

Kevesebb automata, hosszabb türelmi idő - változott a parkolási rendelet

Módosította a fővárosi közgyűlés képviselő-testülete a budapesti parkolási rendeletet. Az egységesítésre törekvő változtatás lényege:

  1. 2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott saját vállalkozásoknak kell majd végezni a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását.
  2. A mobilfizetés nagyarányú elterjedtsége miatt ritkábban telepített parkolási automatára lesz szükség. A jelenlegi szabályok szerint a várakozóhelyektől legalább 75 méteren belül kell elhelyezni automatát. A jövőben ez a távolság 250 méterre nő, azzal a megkötéssel, hogy 75 méteren belül most is el kell helyezni egy információs táblát. A táblák tájékoztatást adnak a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata elérhetőségéről, továbbá a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszernek az adott övezetre érvényes kódjáról. A megnövelt távolság miatt a díjfizetés türelmi ideje is 5 percről 10 percre nő.
  3. Kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.
  4. Megvizsgálják az autómegosztó cége kedvezményrendszerének kiterjesztését az elektromos autók mellett a benzinüzeműekre is.
Ezekből jövőre sokkal kevesebb lesz - parkoló automaták a Dohány utcában. 
MTI Fotó: Mohai Balázs
Ezekből jövőre sokkal kevesebb lesz - parkoló automaták a Dohány utcában. MTI Fotó: Mohai Balázs

Atlétikai stadion

A közgyűlés tanácskozása előtt mintegy 50-60 fiatal sportoló demonstrált a Városháza előtt. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke az Indexnek azt mondta, hogy "ez egy jelzésértékű csendes demonstráció az atlétikai világbajnokság, az Atlétikai Centrum és a 70 hektáros zöld beruházás megvalósulása érdekében".

Elkülönítettek 47 millió forintot a téli krízisidőszakra

A testület egyhangúlag támogatta a főpolgármester javaslatát, és felkérte, hogy az ellátásban részt vevő intézményekkel és szervezetekkel együttműködésben tegyen hathatós lépéseket az éjjeli menedékhelyek koordinált és intenzív élősködőmentesítése, a férőhelyek akadálymentesítése, aktív lábadozó férőhelyek számának bővítése és az alacsonyküszöbű férőhelyek biztosítása érdekében.

Izolációs fóliát ad egy hajléktalannak a Budapest Bike Maffia önkéntese a Kálvin téri aluljáróban 2017. december 11-én este. A kerékpáros civil szervezet alaptevékenysége az adománygyűjtés, az önkéntesek az adományokat biciklivel szállítják ki a rászorulók részére.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Izolációs fóliát ad egy hajléktalannak a Budapest Bike Maffia önkéntese a Kálvin téri aluljáróban. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hosszasan vitáztak a 16 pontos előterjesztés ötödik pontjáról, amely szerint felmérték volna, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban télen soron kívül hány férőhelyre tudnának speciális férőhelyeken elhelyezett idős, gondozási szükséglettel rendelkező hajléktalant befogadni. Ezt a pontot végül nem szavazták meg a képviselők.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×