eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Bekopogott az influenza

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon - derül ki az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálatának adataiból. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. november 18-24. között az országban 4 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

A betegek 27,0%-a 0-14 éves gyermek, 36,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,9%-a, 9,4%-a 60 éven felüliek közül került ki.

A 47. héten tizennyolc influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A beküldött 9 mintában influenzavírus jelenlétét nem mutatták ki.

A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 9 minta közül egyben az influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során, influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 47. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódását nem jelentették. Összegzés: a 47. héten 100 000 lakos közül 47 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár november elején arról beszélt, hogy az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×