INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

influenza

ántsz

védőoltás

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Bekopogott az influenza

Infostart

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon - derül ki az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálatának adataiból. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. november 18-24. között az országban 4 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

A betegek 27,0%-a 0-14 éves gyermek, 36,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,9%-a, 9,4%-a 60 éven felüliek közül került ki.

A 47. héten tizennyolc influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A beküldött 9 mintában influenzavírus jelenlétét nem mutatták ki.

A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 9 minta közül egyben az influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során, influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 47. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódását nem jelentették. Összegzés: a 47. héten 100 000 lakos közül 47 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár november elején arról beszélt, hogy az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018