eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Több határátkelőt is átalakítanak

Javában zajlik a határépületek eltüntetése vagy újrahasznosítása több helyen is.

Hegyeshalmon jó pár éve már az önkormányzat a nagyhatár üzemeltetője, és bérbe ad egyes részeket. A nagy átkelő akadálymentesítésére jövő januárra tanulmányterv készül - elbonthatják, helyén pihenőhelyet alakítanak ki. "A tulajdonjog átkerülhet a Magyar Közúthoz, ők pedig eldöntik, maguk üzemeltetik tovább vagy erre szerződést kötnek az önkormányzatunkkal" - mondta a kisalfold.hu-nak Szőke László polgármester.

Ugyanez a sors várhat a kishatárra is, ahol jelenleg az önkormányzat bérli a területet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, és kiadta a területek egy részét vállalkozóknak, akik benzinkútként, pénzváltóként vagy épp élelmiszerüzletként hasznosítják azt, és vannak, akik reklámfelületként bérlik a falakat.

Vámosszabadiban megakadt a határátkelő épületének hasznosítására kiírt pályázat, mert a vagyonkezelő nem szeretne költeni a rossz állapotban lévő ingatlanra (csak a legszükségesebb karbantartásra). A végleges megoldás Ambrus Gellért polgármester szerint a 14-es út kétsávosítása lehet, ekkor már valószínűleg nem lehet elodázni a bontását.

Rajkán különösen rossz állapotban van a kishatár épülete, egy funkcióját vesztett, szétlopott, szétvert romhalmaz, amit a Nemzeti Vagyonkezelő mégsem bont el. Pozsony pedig a rajta futó út felújítását sürgetné. Kiss Vince polgármester elmondta: jövőre elbonthatják a létesítményt, rekultiválhatják a területet, mert kormányhatározat született arról, hogy átadják azt a Magyar Közútnak.

A rajkai nagyátkelő sorsára az M15-ös autóút sztrádáva bővítése lesz hatással, addig a gazdasági hasznosításáról nem tárgyal a vagyonke­zelő. A polgármester közölte: az akadálymentesítés jól halad, akár már decemberben ideglenesen forgalomba helyezhetik ezt a sztrádaszakaszt.

Rajka, 2018. február 8.
Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója beszédet mond az M15-ös autóút Rajka és Hegyeshalom közötti szakasza fejlesztésének alapkőletételén 2018. február 8-án. Mellette Kiss Vince, Rajka polgármestere (független), Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja (b-j). Az autóutat az M1-es autópálya és a magyar-szlovák határ között tizennégy és fél kilométer hosszan, 19,3,5 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból kétszer kétsávosra bővítik 2020 tavaszára.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója beszédet mond az M15-ös autóút Rajka és Hegyeshalom közötti szakasza fejlesztésének alapkőletételén 2018. február 8-án. Mellette Kiss Vince, Rajka polgármestere (független), Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja (b-j). Az autóutat az M1-es autópálya és a magyar-szlovák határ között tizennégy és fél kilométer hosszan, 19,3,5 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból kétszer kétsávosra bővítik 2020 tavaszára. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kópházán az önkormányzat bérli a határátkelő épületét, s továbbadja bérleménybe. „Ott most pénzváltó, dohánybolt és étterem működik” – tudta meg a Kisalföld Grubits Ferenc polgármestertől.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×