eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Segít egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén - a nap hírei

Hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén. Öt feltételt szab az atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatására a főváros vezetése. A nap legfontosabb hírei november 25-én.

Hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Parlament szerdán szavazzon az új testület végleges összetételéről. Az Európai Parlament november 27-én dönt a bizottság megválasztásáról. A december 1-én hivatalba lépő testületben Várhelyi Olivér magyar biztos a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel majd.

Magyarország politikai súlya elismeréseként is értékelheti, hogy a bővítési portfóliót kapta meg az Európai Bizottságban - jelentette ki az igazságügyi miniszter. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy ez a terület nem csak Európáról, hanem Európa külpolitikájáról is szól. Úgy értékelte, hogy a közösségen belül egyértelmű politikai szándék van a bővítés folytatására.

Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén. Erről szlovákiai látogatásán egyezett meg a két ország gazdasági minisztere. Szijjártó Péter a felsőzellői gázkompresszor-állomás központban úgy fogalmazott: új lehetőség nyílik Közép-Európa gázellátásában és a változásokra fel kell készülni. Kifejtette, fel kell készülni arra is, hogy Ukrajnán keresztül a térségbe nem érkezik majd gáz. Ha ez így lesz, akkor nyugati és északi irányból meg kell oldani Kelet-Magyarország ellátását.

Öt év alá csökken a hazai mentőautók átlagéletkora, miután újabb járműveket kapott az Országos Mentőszolgálat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Mentőszolgálat székházában azt mondta: 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le. Ebben az évben és jövőre 254 új gépkocsi érkezik, csaknem 10 milliárd forint értékben. Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta: a korábban eszközbeszerzésre kapott forrásból folyamatos a mentőautók felszerelésének cseréje is.

A kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából. Kovács Zoltán a szovjet megszállás áldozatainak 3. kerületi emlékművénél tartott eseményen azt mondta: emlékezés nélkül nem lehet büszke, integráns, a maga hagyományaihoz ragaszkodó és azokhoz magát következetesen tartó közösségeket építeni.

Öt feltételt szab az atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatására a főváros vezetése, amely elvárja, hogy ezekről még az idén kormányhatározat szülessen. Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadhatja el a feltételeket tartalmazó előterjesztést. A többi között a kormánynak a következő 5 évben 50 milliárd forintot kellene biztosítania a kerületek által üzemeltetett alap - és járóbetegellátás fejlesztésére. Az előterjesztés a többi között új városliget kialakítását és a beruházások szerződéseinek nyilvánosságát is sürgeti.

December 17-én tartja alakuló ülését az új brit parlament - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal. Az Egyesült Királyságban december 12-én előrehozott parlamenti választások lesznek. Az új összetételű brit parlament első ülésének fő napirendi pontja az új képviselők felesketése és az alsóház elnökének megválasztása lesz. Ha a választás után Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök alakíthat ismét kormányt, akkor II. Erzsébet királynő december 19-én ismerteti az új kabinet programját.

Zágrábban több mint 20 ezer oktatási dolgozó tüntetett magasabb béreket követelve. Horvátországban már 31. napja nem veszik fel a munkát a tanárok, akik a gördülő sztrájk után múlt hét kedd óta általános sztrájkot hirdettek. A kormány nemrég úgy döntött, hogy jövőre 3 részletben 6 százalékkal emeli a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×