eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fél évvel a Hableány-katasztrófa után sem változtattak a szabályozáson

Kiderült azonban, hogy a Viking szállodahajó mögött álló cég másik, közelben álló hajójának kapitánya ellen is eljárás indult, mert nem segített.

Amikor májusban 28 ember életét vesztette májusban Budapesten a Viking Sigyn és a Hableány hajók ütközésekor a Dunán, a hatóságok azt ígérték, változtatnak a jogszabályokon, ha azzal elkerülhetők a hasonló tragédiák. Egy hajózási vállalat vezetője megerősítette: nem történt törvénymódosítás az elmúlt fél évben, változás azonban így is van - írja az Euronews.

"Az emberek jobban figyelnek, megrázta a hajózási társadalmat ez, főleg azokat, akik rutinból hajóztak" - vélekedik Szalma Botond, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a hajósok többsége bár "bekötött szemmel is" végig tudna menni a Dunán, mégis elég egy pillanatnyi figyelemkiesés, például mobilozás.

A Hableány tulajdonosát (Panorama Deck Kft.) képviselő ügyvéd, Sógor Zsolt szerint két dolog vezetett a tragédiához:

  • a szabályok nem felelnek meg a kor követelményeinek, illetve
  • a létező szabályokat sem tartották be.

Szalma Botond szerint a megoldás az lenne, ha az óriáshajók mozgását szabályoznák, városnézésre csak kisebb, helyi járműveket használnának.

Sógor Zsolt elmondta még, hogy a Viking mögött álló cég másik szállodahajója is a közelben volt, annak kapitánya ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárás indult.

A hajóbalesetről szóló korábbi híreinket ITT olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×