INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

hableány

viking

szalma botond

hajó

hajóbaleset

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

Fél évvel a Hableány-katasztrófa után sem változtattak a szabályozáson

Infostart

Kiderült azonban, hogy a Viking szállodahajó mögött álló cég másik, közelben álló hajójának kapitánya ellen is eljárás indult, mert nem segített.

Amikor májusban 28 ember életét vesztette májusban Budapesten a Viking Sigyn és a Hableány hajók ütközésekor a Dunán, a hatóságok azt ígérték, változtatnak a jogszabályokon, ha azzal elkerülhetők a hasonló tragédiák. Egy hajózási vállalat vezetője megerősítette: nem történt törvénymódosítás az elmúlt fél évben, változás azonban így is van - írja az Euronews.

"Az emberek jobban figyelnek, megrázta a hajózási társadalmat ez, főleg azokat, akik rutinból hajóztak" - vélekedik Szalma Botond, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a hajósok többsége bár "bekötött szemmel is" végig tudna menni a Dunán, mégis elég egy pillanatnyi figyelemkiesés, például mobilozás.

A Hableány tulajdonosát (Panorama Deck Kft.) képviselő ügyvéd, Sógor Zsolt szerint két dolog vezetett a tragédiához:

  • a szabályok nem felelnek meg a kor követelményeinek, illetve
  • a létező szabályokat sem tartották be.

Szalma Botond szerint a megoldás az lenne, ha az óriáshajók mozgását szabályoznák, városnézésre csak kisebb, helyi járműveket használnának.

Sógor Zsolt elmondta még, hogy a Viking mögött álló cég másik szállodahajója is a közelben volt, annak kapitánya ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárás indult.

A hajóbalesetről szóló korábbi híreinket ITT olvashatják.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018