eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere a Budaörsi repülőtéren tartott bemutatón 2019. november 18-án. A háttérben egy felújított Mi-24 helikopter látható.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Nagy erősítést kapott a Magyar Honvédség - képek

Már a szolnoki helikopterbázison van a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere - mondta Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka.

Az első két gép hétfőn érkezett Magyarországra, ezeket a budaörsi repülőtéren mutatták be.

Koller József dandártábornok az M1-en elmondta, a forgószárnyasokat kutatás-mentésre, lövészetre, szállításra, különleges műveleti feladatokra és pilótaképzésre is használhatják.

A gépeket a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében szerezték be.

Budapest, 2019. november 18.
A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere repül Budapest felett 2019. november 18-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere repül Budapest felett MTI/Szigetváry Zsolt

Az eszközök mellé úgynevezett logisztikai programot is vásároltak, ami azt jelenti, hogy műszaki ellátásuk biztosított, és a pilótákat is kiképezték már. Az első két új helikoptert is már magyar pilóták hozták az országba - mondta a szolnoki bázis parancsnoka.

A gyártó képzésén 50 pilóta és 60 műszaki szakember vesz részt, ők kezelik majd a 20 helikoptert, amelyet a honvédség vásárol.

Elmondta azt is, az Airbus H145M óránkénti 278 kilométeres sebességgel képes repülni, és majdnem 6000 méter magasra lehet vele emelkedni. Hozzáfűzte, annak ellenére, hogy egy könnyű helikopterről van szó, jelentős terhet is képes szállítani.

Budapest, 2019. november 18.
A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere a Budaörsi repülőtéren tartott bemutatón 2019. november 18-án. A háttérben egy felújított Mi-24 helikopter látható.
MTI/Szigetváry Zsolt
A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere a Budaörsi repülőtéren tartott bemutatón A háttérben egy felújított Mi-24 helikopter látható. MTI/Szigetváry Zsolt

Fegyverzetéről szólva megemlítette a 20 milliméteres gépágyút és a nem irányított rakétákat, de - mint mondta - a helikopter felszerelhető lézeres irányítású páncéltörő rakétákkal is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×