INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

horváth ildikó

antibiotikum

baktérium

infekció

Horváth Ildikó: az infekciókontroll erősítésére van szükség

Horváth Ildikó: az infekciókontroll erősítésére van szükség

InfoRádió

Komoly betegségterhet jelentenek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, ezért az infekciókontroll erősítésére van szükség – hangsúlyozta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős államtitkár.

Ma Európa-szerte mintegy 33 ezer embernek okozza antibiotikumrezisztens, vagyis minden antibiotikumnak ellenálló baktérium a halálát, ami egy rendkívül nagy betegségterhet jelent – mutatott rá az egészségügyért felelős államtitkár az európai antibiotikumnap alkalmával.

Horváth Ildikó az InfoRádiónak nyilatkozva megjegyezte,

minden módját keresik, amivel ezt csökkenteni lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban rendeletet is alkotott, amely valamennyi pontján erősíti az infekciókontrollt, de rendelkezésre áll EU-s forrásból egy pályázat a helyzet javítására.

Horváth Ildikó arra is kitért, Európa jobbik felébe tartozunk a tekintetben, hogy egy olyan monitorozási rendszert működtetünk, amit sok ország egyáltalán nem használ. A magyar adatok pontosabbak, hitelesebbek és részletesebbek, tette hozzá.

Az általánosságban azt lehet mondani, hogy a magyar egészségügyi rendszer nagyjából úgy alkalmazza az antibiotikumokat, mint Európa egésze, ugyanakkor

Magyarországon inkább a széles spektrumú antibiotikumok választása az, amivel mi nagyobb arányban vagyunk, mint az európai átlag.

Az átlagot alkotó összes ország pedig azon dolgozik, hogy ezt hogyan lehet csökkenteni, hogy a legutolsó antibiotikumot hogyan lehet megtartani arra, hogy az valóban hatékony legyen, hogy azt még ne tanulja ki a baktérium – fogalmazott.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Antibiotikumok és infekciókontroll – Horváth Ildikó, Egészségügyért Felelős Államtitkárság
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018