eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egészségügy: nincs létszámstop, félreértésről volt szó

Az egészségügyi intézményekre nem vonatkozik a közigazgatásban elrendelt létszámstop - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Horváth Ildikó a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) rendezvényén ezzel kapcsolatban azt mondta: egy félreértésről volt szó, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója már eljuttatta azt a levelet, amelyben tisztázza, hogy ez a rendelkezés csak a közigazgatásra vonatkozik, a közszférára nem.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója úgy fogalmazott,

"borzasztó nehéz helyzetbe" kerültek az intézmények ezzel a rendelkezéssel, de az egyeztetések után tisztázódni látszik a helyzet.

Horváth Ildikó a konferencián tartott előadásában a többi között beszélt arról, hogy az uniós átlagnál nagyobb ütemben nőtt Magyarországon a születéskor várható élettartam, és közelített egymáshoz a nők és a férfiak egészségben eltöltött éveinek száma.

A vastagbélrákszűrési programról elmondta, fontos a szűrővizsgálatok kiterjesztése, mivel

jelenleg a behívottaknak csak a 30 százaléka megy el a szűrésre.

Az adatok azt mutatják - tette hozzá -, hogy több száz rákmegelőző állapotot és már rákos elváltozást tudtak kimutatni.

Az államtitkár kitért arra, hogy a jövőben erőteljesebben szeretnének foglalkozni a betegelégedettség mérésével. A betegellátás minőségét javíthatják ezek a felmérések, és érdemes afelé menni, hogy ezt a kórházi mutatót érvényesíteni lehessen a finanszírozásban - jegyezte meg.

Jelezte, hogy folytatni fogják az alapellátás megerősítését szolgáló Három generációval az egészségért programot. Úgy fogalmazott, ez olyan hajtómotor kell, hogy legyen, amely mobilizálja a háziorvosi együttműködést egyéb szakmák képviselőivel a jobb és hatékonyabb alapellátás érdekében.

Horváth Ildikó szerint a kihasználatlan kórházi kapacitások átcsoportosítása, a szakmaspecifikus centralizáció, az alap- és járóbeteg-ellátás erősítése - beleértve a praxisközösségek kiterjesztését - megoldási lehetőség lehet az ellátás minőségének és hatékonyságának javítására. Ezen kívül

szükség van az eredményalapú finanszírozás erősítésére az alapellátásban,

továbbá az intézményesített és folyamatos, az adott ellátáshoz rendelt betegségkódok karbantartásra a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátásban.

Az államtitkár szólt arról is, folynak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával az orvosok bérének további emeléséről, és bízik abban, hogy az egyeztetések a közeljövőben lezárulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×