eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b2) és Patyi András rektor (j) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott állománygyűlésen 2018. július 2-án. Huszonnégy év után újraindítják a tartalékos tisztképzést Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Benkő Tibor: 7-8 ezer katonára lenne szükség

Ahhoz hogy a magyar honvédelem meghatározó erő legyen a térségben és megfeleljen a NATO elvárásainak, fejleszteni kell a nehézképességeket – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy sok katonajelölt nem felel meg az egészségügyi és fizikai követelményeknek.

Elsősorban európai, azon belül is német hadiipari beszerzései vannak a Magyar Honvédségnek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

"Nehézfegyverzet tekintetében megint Európánál maradtunk, amiért sokszor ér bennünket támadás" – fogalmazott –, hogy azon kívül is vannak országok, amelyek a legjobb technikai eszközöket, a csúcstechnológiát tudják biztosítani, de Magyarország elkötelezett az európai ügy iránt, az együttműködés vonatkozásában is. A harckocsik és önjáró lövegek beszerzése német technikai eszközökre épül, míg a páncéltörők beszerzése Svédországból történt meg. A repülők, valamint a rakétatechnikai eszközök piackutatása még folyamatban van, de a fő együttműködési partner valóban Németország, tette hozzá a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, ahhoz, hogy a magyar honvédelem meghatározó erő legyen a NATO keretein belül,

fejleszteni kell a nehézképességeket.

"A haderőfejlesztési program pont erre épül, és a NATO is azt mondja, hogy kell egy ilyen képesség. Azonban nekünk nem azt kell elsősorban teljesítenünk, amit a NATO mond, hanem a saját képességet kell megteremteni, ezt mondja ki a Washingtoni Szerződés 3. cikke is – szögezte le Benkő Tibor. […] Ezért tűzte ki célul a kormány, hogy Magyarországnak ebben a térségben meghatározó katonai erőként kell megjelennie. Ahhoz pedig, hogy meghatározóak legyünk, kellenek a nehézképességek. Tehát ez így esik egybe, a NATO általi igények és az ország érdekében létrehozandó képességek" – hangsúlyozta.

Nincsenek könnyű helyzetben

Benkő Tibor arról is beszélt az Arénában, hogy a Magyar Honvédség nincs könnyű helyzetben a lehetséges katonajelöltek miatt, miután komoly egészségi és fizikai hiányosságokkal rendelkeznek. Szerinte jelenleg egyébként

7-8 ezer katonára lenne szükségük.

"Amikor az ország gazdasági helyzete erősödik, amikor a foglalkoztatottak száma nő, akkor azért nehéz találni olyan embereket, akik egy nehezebb, nagyobb követelményt támasztó munkahely irányába indulnának el. Akik pedig elindulnak, sajnos közöttük nagyon sokan vannak, hogy bár az akarat, a felkészültség megvan, de az egészségi állapot, vagy a fizikai alkalmasság sajnos nincs meg hozzá. Sok-sok rostán kell keresztül mennie egy fiatalnak, hogy alkalmas legyen katonának – ismertette. – A 10 éves fejlesztési terv közben azt határozza meg, arról döntöttünk és az országgyűlési határozat értelmében is azt lehet mondani: kellene még legalább 7-8 ezer katona."

A tárcavezető kiemelte, hogy

a szükséges források adottak egy színvonalas haderő fenntartásához.

"Egy korszerű, modern, humánpolitika által kifejlesztett és támogatott életpályamodellt tudtunk felállítani. Nagyon fontos, hogy ez az életpálya nem néhány évre, hanem egy katonai szolgálati időre szól, amely többek között magában foglalja a felkészültség, képzettség, az alkalmasság, a beosztáshoz kötendő illetményrendszert. A fizetések pedig, ahogyan az országban is emelkednek, a katonáknál is" – húzta alá.

Benkő Tibor részletesen kitért a kiskunfélegyházi fegyvergyár működésére is: "Megkezdtük ezen fegyvereknek a rendszerbe állítását, nyilvánvalóan eddig a legtöbbet a Magyar Honvédség vett át, és már több mint 10 ezer fegyvert kiosztottunk a katonáknak – emelte ki. – De önmagában a fegyvergyártás nem elégséges, hiszen a fegyverhez kell lőszer, a lőszerhez pedig lőpor, tehát haladunk tovább a hazai hadiipar fejlesztésben. De

nagyon jók ezek az eszközök, és a Magyar Honvédség katonáinak az ellátása megkezdődött velük

– ismételte meg –, mind géppisztoly, mind gépkarabély vonatkozásában."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×