INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

önkormányzati választás

csizmadia ervin

pulai andrás

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) beszédet mond az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. Mögötte Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja, Sermer Ádám, a Liberálisok korábbi főpolgármester-jelöltje Élő Norbert, a DK politikusa, Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi főpolgármester-jelöltje, Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja és szóvivője, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Soproni Tamás, VI. kerület megválasztott polgármestere, Kendernay János, az LMP társelnöke és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa (b-j).

Elemzők: az ellenzék áttört és tanulóképes

Infostart

Az önkormányzati választások legfontosabb tanulságairól szólva Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója figyelmeztetett, az ellenzék még nem érte el a vidék Magyarországát, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a vasárnap "a tanulóképesség napja" volt.

Fekete-fehér eredménye lett az önkormányzati választásoknak - vélekedett az InfoRádió választási műsorában vasárnap éjjel Pulai András, a Publicus Intézet vezetője.

"Azt számolgattuk az elején, hogy

ha lesz legalább tíz megyei jogú városa az ellenzéknek - lett - és lesz főpolgármestere - lett -, lesz a kerületek többségében polgármestere és a fővárosi közgyűlésben többsége - lett -, akkor elmondhatjuk, hogy áttörést ért el az ellenzék.

Igen, áttörést ért el" - mondta Pulai András.

Arra is rámutatott ugyanakkor, a vidéki Magyarországig nem ért el, de emlékeztetett Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester és Tóth Bertalan MSZP-elnök szavaira, melyek szerint "a szabad városok vezetnek el egy szabad országig".

Szerinte az ellenzék számára "jó kezdés" volt egy megkezdett úton a mostani önkormányzati választás.

"De ne felejtsük el a Fidesz mindent vivő sikersorozatát 2006 óta, amit egy önkormányzati választáson alapozott meg" - tette hozzá.

Számára az,

ahogyan a választás éjszakáján Karácsony Gergely, illetve Orbán Viktor megnyilvánult, egyfajta csatabárdelásásként értelmezhető,

miközben "nyilván nem fognak mindenben egyetérteni", és akár Karácsony Budapestről revolverezheti a kormányt a továbbiakban.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója úgy vélekedett, az önkormányzati választások napja "a tanulóképesség napja" volt.

"Ne felejtsük el, hogy 2014-ben, amikor az önkormányzati választás lezajlott, a vesztes jelölt nem gratulált a győztes jelöltnek. Ezek gesztusjellegű dolgok, de mégis nagyon fontosak, tehát

a tanulóképességbe az is beletartozik, hogy a vesztes elismeri a vereségét, a győztes pedig elismeri, hogy elődjétől is tanulhat valamit"

- fejtette ki.

Úgy érzékeli, az is egy tanulság lehet, hogy a politikai ellenfeleknek nem kell feltétlenül a legnagyobb ellenségeknek lenniük.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018