eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) beszédet mond az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. Mögötte Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja, Sermer Ádám, a Liberálisok korábbi főpolgármester-jelöltje Élő Norbert, a DK politikusa, Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi főpolgármester-jelöltje, Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja és szóvivője, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Soproni Tamás, VI. kerület megválasztott polgármestere, Kendernay János, az LMP társelnöke és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa (b-j).
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elemzők: az ellenzék áttört és tanulóképes

Az önkormányzati választások legfontosabb tanulságairól szólva Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója figyelmeztetett, az ellenzék még nem érte el a vidék Magyarországát, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a vasárnap "a tanulóképesség napja" volt.

Fekete-fehér eredménye lett az önkormányzati választásoknak - vélekedett az InfoRádió választási műsorában vasárnap éjjel Pulai András, a Publicus Intézet vezetője.

"Azt számolgattuk az elején, hogy

ha lesz legalább tíz megyei jogú városa az ellenzéknek - lett - és lesz főpolgármestere - lett -, lesz a kerületek többségében polgármestere és a fővárosi közgyűlésben többsége - lett -, akkor elmondhatjuk, hogy áttörést ért el az ellenzék.

Igen, áttörést ért el" - mondta Pulai András.

Arra is rámutatott ugyanakkor, a vidéki Magyarországig nem ért el, de emlékeztetett Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester és Tóth Bertalan MSZP-elnök szavaira, melyek szerint "a szabad városok vezetnek el egy szabad országig".

Szerinte az ellenzék számára "jó kezdés" volt egy megkezdett úton a mostani önkormányzati választás.

"De ne felejtsük el a Fidesz mindent vivő sikersorozatát 2006 óta, amit egy önkormányzati választáson alapozott meg" - tette hozzá.

Számára az,

ahogyan a választás éjszakáján Karácsony Gergely, illetve Orbán Viktor megnyilvánult, egyfajta csatabárdelásásként értelmezhető,

miközben "nyilván nem fognak mindenben egyetérteni", és akár Karácsony Budapestről revolverezheti a kormányt a továbbiakban.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója úgy vélekedett, az önkormányzati választások napja "a tanulóképesség napja" volt.

"Ne felejtsük el, hogy 2014-ben, amikor az önkormányzati választás lezajlott, a vesztes jelölt nem gratulált a győztes jelöltnek. Ezek gesztusjellegű dolgok, de mégis nagyon fontosak, tehát

a tanulóképességbe az is beletartozik, hogy a vesztes elismeri a vereségét, a győztes pedig elismeri, hogy elődjétől is tanulhat valamit"

- fejtette ki.

Úgy érzékeli, az is egy tanulság lehet, hogy a politikai ellenfeleknek nem kell feltétlenül a legnagyobb ellenségeknek lenniük.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×