eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Botár Gergely

Varga Judit: politikai megrendelésre támadják hazánkat

Az új uniós költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek.

Nyílt meghallgatást javasolt a magyar küldöttség Brüsszelben, de a hetes cikkely szerinti eljárás részeként tartott meghallgatáson, ám Varga Judot szerint „azok, akik máskor a transzparencia nagy hívei szoktak lenni, nem akarták ezt.” Az igazságügyi miniszter azt mondta a Magyar Nemzetnek: azért mentek, hogy megvédjük Magyarországot, és bemutassék, jogi szempontból minden megfelelően működik.

„Nem leptek meg a kérdések, hiszen a legtöbben a Sargentini-jelentés állításait és a sajtóhírekben olvasható vádakat ismételték. Néhányan – sajtóforrások alapján – olyasmit is felvetettek, ami nincs benne a jelentésben, ezt visszautasítottuk, és kértük, csak arról beszéljünk, ami konkrétan az eljáráshoz tartozik. El lehet játszani a jogállamiságért való aggódást, de a hétfői meghallgatás után is egyértelmű, hogy mindez miről szól: politikai megrendelésre támadják hazánkat, mert elutasítjuk a bevándorlást” – fejtette ki.

A tárcavezető szerint a folytatást illetően a hetes cikkely nagyon szűkszavúan fogalmaz, ezért sok mindent bele lehet ebbe érteni.

„Nem egyértelmű, hány körös meghallgatásra van szükség,

és hogy kell-e egyáltalán döntés a folyamat végén, amit négyötödös többséggel hoznának meg a tagállamok, és az Európai Parlament jóvá kellene hagyjon. Figyelembe véve, hogy éppen az uniós költségvetésről tárgyalunk, és azt sem tudni, hogyan alakul a brexit ügye, érezni, hogy csökken a tagállamok érdeklődése ebben a kérdésben. A meghallgatáson is csak kilencen szóltak hozzá az elhangzottakhoz. Sajnos azonban a politikai lehetőséget a bevándorláspárti többség kihasználhatja, hogy tovább erőltessék és húzzák az eljárást, mert a szerződés elnagyolt megfogalmazása erre lehetőséget ad” – hangsúlyozta.

Varga Judit azt mondta: a „jogállamiság nagy barátai” vitték a prímet a meghallgatáson és Magyarországon olyan intézmények szerepét is számonkérik, amelyek más országokban nem is léteznek.

„Sok nyugat-európai politikus nehezen emészti meg, hogy sikeres a politikánk. Nemcsak azért támadnak minket, mert nemet mondunk a bevándorlásra, hanem azért is, mert sikerült szövetségeseket gyűjtenünk magunk köré, akikkel közösen egyre nagyobb sikerrel tudunk fellépni. Bizonyítottuk, hogy meg lehet állítani a szárazföldön a bevándorlást, hogy igenis lehet a családokban hinni és lehetséges a saját erőforrásainkra építve gyarapodni” – jelentette ki.

A miniszter szerint ha a hetes cikkellyel nem tudják sakkban tartani az országot, akkor más megoldást keresnek. Úgy vélekedett, a támogatások jogállamisági feltételhez kötése a jogbiztonságot sérti.

„Az új EU-s költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul. A sávokat is olyan számítási módszerekkel határozták meg, hogy egyes lehetőségektől pont elessünk.

Ez nem véletlen, egyértelmű, hogy dolgoznak ellenünk a bevándorlást támogató erők a háttérben.

A jelenlegi formájában Magyarország nem fogadja el és megvétózza az uniós költségvetést” – mondta.

A bírói béremelésről azt mondta, hogy méltatlan a mostani állapot, és minél előbb sort fognak keríteni a bírák illetményének emelésére.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×