INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

varga judit

7-es cikkely

európai unió

Varga Judit: politikai megrendelésre támadják hazánkat

Varga Judit: politikai megrendelésre támadják hazánkat

Infostart

Az új uniós költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek.

Nyílt meghallgatást javasolt a magyar küldöttség Brüsszelben, de a hetes cikkely szerinti eljárás részeként tartott meghallgatáson, ám Varga Judot szerint „azok, akik máskor a transzparencia nagy hívei szoktak lenni, nem akarták ezt.” Az igazságügyi miniszter azt mondta a Magyar Nemzetnek: azért mentek, hogy megvédjük Magyarországot, és bemutassék, jogi szempontból minden megfelelően működik.

„Nem leptek meg a kérdések, hiszen a legtöbben a Sargentini-jelentés állításait és a sajtóhírekben olvasható vádakat ismételték. Néhányan – sajtóforrások alapján – olyasmit is felvetettek, ami nincs benne a jelentésben, ezt visszautasítottuk, és kértük, csak arról beszéljünk, ami konkrétan az eljáráshoz tartozik. El lehet játszani a jogállamiságért való aggódást, de a hétfői meghallgatás után is egyértelmű, hogy mindez miről szól: politikai megrendelésre támadják hazánkat, mert elutasítjuk a bevándorlást” – fejtette ki.

A tárcavezető szerint a folytatást illetően a hetes cikkely nagyon szűkszavúan fogalmaz, ezért sok mindent bele lehet ebbe érteni.

„Nem egyértelmű, hány körös meghallgatásra van szükség,

és hogy kell-e egyáltalán döntés a folyamat végén, amit négyötödös többséggel hoznának meg a tagállamok, és az Európai Parlament jóvá kellene hagyjon. Figyelembe véve, hogy éppen az uniós költségvetésről tárgyalunk, és azt sem tudni, hogyan alakul a brexit ügye, érezni, hogy csökken a tagállamok érdeklődése ebben a kérdésben. A meghallgatáson is csak kilencen szóltak hozzá az elhangzottakhoz. Sajnos azonban a politikai lehetőséget a bevándorláspárti többség kihasználhatja, hogy tovább erőltessék és húzzák az eljárást, mert a szerződés elnagyolt megfogalmazása erre lehetőséget ad” – hangsúlyozta.

Varga Judit azt mondta: a „jogállamiság nagy barátai” vitték a prímet a meghallgatáson és Magyarországon olyan intézmények szerepét is számonkérik, amelyek más országokban nem is léteznek.

„Sok nyugat-európai politikus nehezen emészti meg, hogy sikeres a politikánk. Nemcsak azért támadnak minket, mert nemet mondunk a bevándorlásra, hanem azért is, mert sikerült szövetségeseket gyűjtenünk magunk köré, akikkel közösen egyre nagyobb sikerrel tudunk fellépni. Bizonyítottuk, hogy meg lehet állítani a szárazföldön a bevándorlást, hogy igenis lehet a családokban hinni és lehetséges a saját erőforrásainkra építve gyarapodni” – jelentette ki.

A miniszter szerint ha a hetes cikkellyel nem tudják sakkban tartani az országot, akkor más megoldást keresnek. Úgy vélekedett, a támogatások jogállamisági feltételhez kötése a jogbiztonságot sérti.

„Az új EU-s költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul. A sávokat is olyan számítási módszerekkel határozták meg, hogy egyes lehetőségektől pont elessünk.

Ez nem véletlen, egyértelmű, hogy dolgoznak ellenünk a bevándorlást támogató erők a háttérben.

A jelenlegi formájában Magyarország nem fogadja el és megvétózza az uniós költségvetést” – mondta.

A bírói béremelésről azt mondta, hogy méltatlan a mostani állapot, és minél előbb sort fognak keríteni a bírák illetményének emelésére.

Nyitókép: Botár Gergely
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018