eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Többet lehet hiányozni az iskolából, mégis kevesebb a lógás

Az egyik pomázi iskolában ötször annyi hiányzást igazolhatnak a szülők, mint máshol, mégis kevesebb lett a vitás ügy, a lógások pedig megritkultak.

Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy az iskolákban tanévenként három nap távollétet igazolhatnak a szülők, az intézmények döntő többségében szokásjog alapján mégis a mai napig ragaszkodnak ehhez a számhoz. Mivel a három lehetőség igen hamar kimerül, a családok sokszor az amúgy orvosi ellátást nem is igénylő enyhe betegségek miatt is kénytelenek elmenni a gyerekorvoshoz, emiatt a rendelőkben pedig egyre nőnek a sorok.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolában éppen a helyi gyermekorvos panaszára emelték két évvel ezelőtt háromról 15-re a szülők által igazolható napok számát tanévenként. Nagy Koppányné Farkas Annamária intézményvezető a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte emelni kellene az igazolható mulasztások számát, mert központi útmutatás nélkül az iskolák nem nagyon mernek változtatni a bevett szokásokon, bármennyire is elavultak azok.

"Úgy érzem, jól döntöttünk, amikor lazítottunk a szabályokon, és több szabadságot adtunk a szülőknek.

A hiányzások és indokolatlan távollétek száma nem emelkedett meg, a többség ugyanúgy 3-4 napot használ ki, sőt kifejezetten kevesebb lett az igazolatlan mulasztás"

– mondta az intézményvezető, és hozzátette: a tankerület többi iskolája először nem hitte, hogy működni fog az új rendszer, de a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően mára többen is követik iskolájuk példáját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem akarja központilag szabályozni, mennyi szabadságot kapjanak a szülők, ez a jövőben is iskolai hatáskörben marad. A tanuló távolmaradásának, mulasztásának és a késés igazolásának rendjét az iskola házirendjében kell meghatározni. Egyes iskolákban évente, más iskolákban félévenként, illetve akár negyedévenként is igazolhatja a szülő a jellemzően három napot.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×