INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

iskola

hiányzás

orvosi igazolás

Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.

Többet lehet hiányozni az iskolából, mégis kevesebb a lógás

Infostart

Az egyik pomázi iskolában ötször annyi hiányzást igazolhatnak a szülők, mint máshol, mégis kevesebb lett a vitás ügy, a lógások pedig megritkultak.

Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy az iskolákban tanévenként három nap távollétet igazolhatnak a szülők, az intézmények döntő többségében szokásjog alapján mégis a mai napig ragaszkodnak ehhez a számhoz. Mivel a három lehetőség igen hamar kimerül, a családok sokszor az amúgy orvosi ellátást nem is igénylő enyhe betegségek miatt is kénytelenek elmenni a gyerekorvoshoz, emiatt a rendelőkben pedig egyre nőnek a sorok.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolában éppen a helyi gyermekorvos panaszára emelték két évvel ezelőtt háromról 15-re a szülők által igazolható napok számát tanévenként. Nagy Koppányné Farkas Annamária intézményvezető a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte emelni kellene az igazolható mulasztások számát, mert központi útmutatás nélkül az iskolák nem nagyon mernek változtatni a bevett szokásokon, bármennyire is elavultak azok.

"Úgy érzem, jól döntöttünk, amikor lazítottunk a szabályokon, és több szabadságot adtunk a szülőknek.

A hiányzások és indokolatlan távollétek száma nem emelkedett meg, a többség ugyanúgy 3-4 napot használ ki, sőt kifejezetten kevesebb lett az igazolatlan mulasztás"

– mondta az intézményvezető, és hozzátette: a tankerület többi iskolája először nem hitte, hogy működni fog az új rendszer, de a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően mára többen is követik iskolájuk példáját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem akarja központilag szabályozni, mennyi szabadságot kapjanak a szülők, ez a jövőben is iskolai hatáskörben marad. A tanuló távolmaradásának, mulasztásának és a késés igazolásának rendjét az iskola házirendjében kell meghatározni. Egyes iskolákban évente, más iskolákban félévenként, illetve akár negyedévenként is igazolhatja a szülő a jellemzően három napot.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018