INFORÁDIÓ 
2019. november 13. szerda
Szilvia

költségvetés

parlament

büdzsé

Budapest, 2019. június 4. A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás

A parlament elé kerül a 2020-as költségvetés

Infostart / MTI

Az Országgyűlés jövő heti ülésén, összesen akár több mint 30 órában tárgyalhatja a kormány 2020-ra szóló költségvetési javaslatát.

A házelnök - parlament honlapján elérhető - napirendi indítványa alapján az ülés a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor kezdődik, amit az interpellációs blokk követ.

A parlament kedden dönthet 2020 nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról, majd a kabinet jövő évi adócsomagjáról tart általános vitát.

A 2020-as büdzsé tárgyalása szerdán kezdődik a pénzügyminiszter legfeljebb 40 perces nyitóbeszédével, amit az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek felszólalásai követnek 30-30 perces időkeretben. A kormánypárti és ellenzéki képviselőknek összesen 900-900 perc áll rendelkezésükre szerdától péntekig, hogy véleményt mondjanak a költségvetési javaslatról. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

A tárcavezető javaslatában

  • 4 százalékos gazdasági növekedéssel,
  • 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal,
  • a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra történő mérséklődésével,
  • valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

A kormány 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített az állam működését tekintve.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018