INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

mta

itm

hiller istván

cseresnyés péter

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, megválasztott parlamenti képviselő megérkezik az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalásra az Országház Apponyi Albert terméhez 2018. április 25-én.

Napirend előtt az MTA-t érintő törvényjavaslatról

Infostart

Az MTA átalakításával összefüggő törvénytervezetről kérdezte a korábbi szocialista oktatási miniszter az illetékes államtitkárt az Országgyűlésben.Cseresnyés Péter szerint az átalakítás nem államosítást jelent, hiszen a kutatóhálózat jelenleg is állami kézben van és működését a központi költségvetés finanszírozza.

Az Országgyűlés alelnöke a kormány által beterjesztett, a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot bírálta. Mint mondta: a kutatóhálózatot elveszik az MTA-tól, megszüntetik az akadémia alapfinanszírozását és megfosztják vagyonától. Hiller István szerint a javaslat nem az ország érdekét szolgálja.

"A Magyar Tudományos Akadémia nem a kormányé, alapítása óta soha egyetlen kormányé sem volt.

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István-i értelemben vett közvagyon, a nemzeti identitásunk egyik nagyon fontos pillére. Az az elképzelés, hogy a kutatás, az oktatás, az innováció színvonalát kívánják emelni, ha nem politikai állításnak gondolják, akkor tartalmi alátámasztást igényel." - fogalmazott Hiller István.

A szocialista politikus kijelentette: itt a kutatás szabadságáról van szó. Aki a törvény ellen van, az a kutatás szabadsága mellett van.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt hangsúlyozta, az akadémia, mint a magyar tudomány autonóm köztestülete, a magyar alkotmányosság alapvető jellegzetessége marad. Cseresnyés Péter szerint az átalakítás nem államosítást jelent, hiszen a kutatóhálózat jelenleg is állami kézben van és működését a központi költségvetés finanszírozza.

"A kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne, azért erősíti a kutatóhálózatot, több pénzt is szán a kutatásra"

- fogalmazott az államtitkár hangsúlyozta: a cél az, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok ne kézzelfogható eredmény nélkül tűnjenek el, hanem a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban is hasznosuljanak.

A parlamenti államtitkár közölte: az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar tudományosság rendszere komoly kihívásokkal küszködik.

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

MTA Hiller vs ITM
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018