eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla
A Clark Ádám hajódaru a Margit híd közelében 2019. június 8-án. A hajódaruval fogják kiemelni a hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajót. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kiderült, mikor emelik ki a Hableányt

Tájékoztatót tartott a Duna partján a TEK, amiből kiderült az is, melyek a múlt héten elsüllyedt hajó kiemelésének legkritikusabb pontjai, beleértve a búvárok egészségügyi védelmét is. Az éjszakai szlovák művelet nyomán már közeledik az apadás Budapesthez.

Sikerült a Hableány tursitahajó sodrási oldalán az összes ablakot és nyílást lezárni, így a további emelések során a hajóban lévő holttestek nem kerülhetnek ki. A másik oldalon még tart ez a művelet - mondta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője, Jasenszky Nándor.

A korábban kialakított négy kötési ponton a befűzőköteleket átvitték, a kötélzet másik végét a helyszínen látható kék bárkára fogják rögzíteni a vízfelszín fölött. Ezekhez rögzítik majd az emeléshez szükséges további kötélzetet.

Vasárnap elkezdik behúzni a hajó alá a nagy hevedereket. Ilyen sodronykötélből négy készült, egy-egy- kerül a hajó elejéhez és végéhez, kettő pedig a közepéhez, egészen közel egymáshoz. A munka üteme a TEK szakemberének tájékoztatása szerint az aljzat milyenségétől függ.

"Nagy szerencse kellene ahhoz, hogy gyorsan sikerüljön, számításaink szerint pünkösd után várható. Nem valószínű, hogy a kiemelést hétfőn végrehajtjuk. Most az a legfontosabb, hogy ezek a nagy hevederek rendben a helyükre kerüljenek"

- mondta Jasenszky Nándor. Később kiderült, hogy a legvalószínűbb kiemelési időpont jelenleg kedd hajnal. Arról is beszélt, hogy a behúzáson és az emelési metóduson folyamatosan dolgoznak, pünkösdkor sem lesz pihenő.

Egészségügyi kockázatok

Ha sikeresen a vízszintre hozták a Hableány maradványait, átvizsgálják a hajót és megállapítják, hogy vannak-e rajta holttestek.

"Ennyi idő után ehhez egy speciális eljárás kell, a búvárok és többi szakember egészségügyi védelme, fertőtlenítése elsődleges. Sokan dolgoznak most azon, hogy ez a helyszínen végrehajtható legyen -

eldöntik, milyen eljárással, milyen vegyi anyagokkal lehet bizonságban tudni a szakembereket" - hangsúlyozta Jasenszky Nándor.

Hozzátette: sok értékes gondolattal találkoznak, sok javaslatot kapnak, ezek vizsgálatát igyekeznek legjobb tudásuk szerint elvégezni.

Már csökken a Duna vízszintje

Szombat hajnalban a szlovák vízügyi hatóságok magyar kérésre végrehajtották a Duna vízszintjének csökkentésére irányuló vízvisszatartási műveletet.

"Az apadás szombat estére érhet Budapestre. A mentőegységek hálásak mindenért, ami csökkenti a vízszintet és a sodrást"

- hangsúlyozta a TEK osztályvezetője.

Kritikus pontok

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi munka, vagyis a befűzések feltételének megteremtése, az emelési pontok kialakítása is kritikus munkának számít. Ilyen kulcsfontosságú szakasz lesz még az, amikor először megemelik a roncsot. Ha már megindult felfelé és nem történt baj, akkor "már jobb lesz a helyzet" - fogalmazott Jasenszky Nándor.

Így dolgoznak a keresőkutyák a víznél

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy német magánalapítvány küldött kutyás segítőket Freiburgból, péntek óta Paks térségében dolgoznak.

"Felszín feletti mentésben, katasztrófáknál, földrengéseknél kereső kutyát sokat láttak már, víz alatt áldozatot kereső kutyát kevesebbet láttunk."

Két kutya érkezett, ők párhuzamosan dolgoznak: egy egy csónakból, egy a parton. Egy vonalban haladnak, és ha a két kutya egyszerre jelez, akkor merülnek a búvárok, mert szinte biztos, hogy holttestet találnak a vízben.

"Akár 30 néteres mélységig volt már sikeres találatuk"

- emelte ki a kutyák különleges teljesítményét a TEK osztályvezetője. Ezt a képességet is igyekszenek kihasználni a Duna déli szakaszának átvizsgálása érdekében.

A Hableány sétahajó fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig tizenkilenc holttest került elő, kilenc embert még keresnek, köztük egy magyart.

Szombati és pénteki hírek

Hajóbaleset: üzeneteket küldtek a dél-koreaiak a követségre

Magánzárkában tölti mindennapjait a Viking-kapitány a börtönben

Ilyen vizsgálat után engedték el a Viking Sigyn szállodahajót

Nem a Hableány kiemelése lesz hosszadalmas

Tartós lesz az apasztás utáni vízszintcsökkenés

A hajókatasztrófával kapcsolatos további híreinket ITT találják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×