eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vizet eresztenek át a Dunából az Öreg-Duna (balról) szakaszára az apadás elősegítésére Dunakiliti határában 2019. június 7-én. Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását, ez segítheti a május 29-én balesetet szenvedett Hableány turistahajó roncsának kiemelését. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: Vizet eresztenek át a Dunából az Öreg-Duna (balról) szakaszára az apadás elősegítésére Dunakiliti határában 2019. június 7-én (MTI/Krizsán Csaba)

Tartós lesz az apasztás utáni vízszintcsökkenés

A szlovák vízügyi szervek 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartottak vissza szombat hajnalban. Az is kiderült, mennyi idő alatt lesz hatása Budapesten. Megszólalt a Hableány elhunyt kapitányának öccse.

Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében - az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kezdeményezésére - a szlovák vízügyi szervek 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartottak vissza. Ez segítheti a múlt heti hajóbaleset roncsának kiemelését.

A zsilipzárásra már éjszaka sor került, mert a Duna vízgyűjtő területeiről már nem érkezik hóolvadásból származó utánpótlás - mondta az Infostartnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az Új Szó cikke alapján az Infostart is megírta, hogy hajnali 1 és 5 óra között csökkentették a szlovák szakemberek a Duna vízhozamát a bősi vízerőműnél.

A legészakibb magyarországi szelvényben, Medvénél már szombat reggel megkezdődik lesz a vízszintcsökkenés, Budapesten pedig a vízvisszatartás kezdetéhez képest mintegy 24 óra múlva válik érzékelhetővé az apadás - mondta az OVF szóvivője. Ez tartós lesz, vagyis nem emelkedik vissza a vízszint akkor sem, amikor majd a szlovák vízügyi szervek visszaengedik a visszatartott vizet.

Gyorsan eljutott a Margit hídhoz az óriásdaru

A Clark Ádám úszódaru délután kettő óra után indult el Újpestről a Margit hídhoz a tragédia helyszínére, átbújt az Árpád híd alatt, és röviddel háromnegyed három előtt a Margit híd alatt is gond nélkül áthaladt. Amíg a hajó a hidak közelében volt, addig nem engedték át rajtuk a forgalmat. A berendezést, amellyel a Hableány roncsának kiemelését tervezik, a budai oldali ágon vitték le a folyón.

"Függetlenül attól, hogy az emelési munka pénteken nem kezdhető meg, úgy döntöttek, hogy leúsztatják a berendezést a roncshoz, hogy álljon rendelkezésre, illetve nehogy úgy járjanak, hogy megemelkedik a vízszint és nem tudják lehozni a darut" - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Jasenszky Nándor a Clark Ádám megérkezésével párhuzamosan péntek kora délután tartott sajtótájékoztatón.

A kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet.

A Műegyetem szakemberei négy heveder átvezetését tartották indokoltnak a rendelkezésre álló információk alapján.

"Egy heveder úgy néz ki, hogy hat darab 32 milliméteres átmérőjű drótkötél van egymás mellett" - mondta Jasenszky Nándor, és a kötelet be is mutatta a sajtótájékoztatón. "Több mint száz méter, ezt kell átrángatni a hajó alatt" - szemléltette a TEK illetékese. A hajó alatt már átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait és a tervek szerint haladnak tovább a munkával.

Közölte, hogy a hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik.

A roncsnál a szabályok szerint egyszerre egy búvár dolgozhat, ám Jasenszky Nándor közölte: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miközben a magyar búvár az átkötéssel foglalkozik, addig a dél-koreai búvárok dolgozhassanak a nyílászárók lezárásán, de erről még nem született döntés.

Megszólalt a Hableány elhunyt kapitányának családja

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek.

Péntek délelőttre derült ki, hogy a csütörtök este a Bálnánál megtalált holttest a Hableány magyar kapitányáé. A hajós öccse a Lokálnak elmondta, csütörtök éjjel 11 óra körül érkeztek meg a rendőrök édesanyja otthonához, hogy közöljék vele a szomorú hírt. Az egyenruhásokkal tartottak a biztonság kedvéért a mentők is, ők értesítették a kisebbik fiát - nyugállományú honvédtiszt tíz percre lakik a szüleitől, azonnal autóba pattant és hazarohant.

„Az ember nyilván érti, hogy a hajó vezetőfülkéjében nem lehet túlélni egy ilyen ütközést, de az utolsó pillanatig nem akarja, nem tudja elhinni. A mentősök azt kérték tőlem, hogy egy pillanatra se hagyjam egyedül anyukámat, ezért már éjjel magammal hoztam, most is itt van nálunk" - mondta a férfi a portálnak. Hozzátettte, hogy a mentők arra kérték, ha az idős asszony nagyon felzaklatná magát, akkor sem szabad nyugatót adni neki, mert ez az ő korában akár végzetes is lehet.

Bár a matróz korábban arra kérte az édesanyját, ha egyszer bármi történne vele, a hamvait szórja a Dunába. Julika néni ezt megerősítette a Lokálnak, de lehet, hogy a szertartásra mégsem a folyón kerül sor. A férfi ugyanis Szolnokon hosszú évekig hivatásos katonaként szolgált. "Emiatt a hadkiegészítő parancsnokság pár napja azt kérte, értesítsem őket, ha előkerült a testvérem holtteste, mert szeretnék megadni neki a végtisztességet" - mondta a megtört testvér.

A hajókatasztrófával kapcsolatos további híreinket ITT találják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×