INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

molesztálás

katolikus

mkpk

tóth tamás

Molesztálásügyi bejelentőrendszert hoz létre a katolikus egyház

Molesztálásügyi bejelentőrendszert hoz létre a katolikus egyház

InfoRádió

Már őszre felállhat a magyar katolikus egyházmegyékben az a rendszer, amelyen keresztül bejelenthetik a gyermekmolesztálásokat - hangzott el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június eleji nyári ülésén.

A csíksomlyói pápalátogatás örömében tartotta nyári ülését június 3-4-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - számolt be róla Tóth Tamás, az MKPK titkára.

"Szó esett arról, hogy gyűjtést szervezünk a Srí Lankán történt terrorcselekmény áldozatai családjainak megsegítésére, és ez a gyűjtés most pünkösdkor fog lezárulni" - említette a katolikus pap. Ezen kívül tisztázták,

hol és hogyan tartható egyházi esküvő.

"A konferencia megerősítette a 2006-ban hozott döntését: a házasságot plébániatemplomban, illetve engedéllyel más templomban, nyilvános kápolnában lehet elsősorban megkötni" - fogalmazott.

Ezen kívül beszéltek arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán gyermek- és ifjúságvédelmi képzés indul ősztől, és szó esett Ferenc pápa szakirányú, május 7-ei dokumentumáról is, ami előírja azt, hogy az egyházmegyéknek külön vagy közösen

egy éven belül létre kell hozniuk egy olyan rendszert, amely állandóan nyitott, és mindenki számára könnyen hozzáférhető a bejelentések kezelésére;

ennek a struktúrája már a kialakítás fázisában van, az MKPK már őszre szeretné megvalósítani a rendszert - mondta el Tóth Tamás.

A jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezése most fog igazán felgyorsulni, összeáll a végleges program.

Az MKPK támogatja a Győri Egyházmegye azon kérését, mely szerint

Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanú halát halt fülesi plébános boldoggá avatási eljárását elindíthassák.

A konferencia az új ukrán elnökhöz is fordul azért, hogy a magyarországi és más, külföldi karitatív szervezetek által indított segélyszállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan célba érhessenek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

MKPK-ülés - 2019 nár
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018