eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Molesztálásügyi bejelentőrendszert hoz létre a katolikus egyház

Már őszre felállhat a magyar katolikus egyházmegyékben az a rendszer, amelyen keresztül bejelenthetik a gyermekmolesztálásokat - hangzott el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június eleji nyári ülésén.

A csíksomlyói pápalátogatás örömében tartotta nyári ülését június 3-4-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - számolt be róla Tóth Tamás, az MKPK titkára.

"Szó esett arról, hogy gyűjtést szervezünk a Srí Lankán történt terrorcselekmény áldozatai családjainak megsegítésére, és ez a gyűjtés most pünkösdkor fog lezárulni" - említette a katolikus pap. Ezen kívül tisztázták,

hol és hogyan tartható egyházi esküvő.

"A konferencia megerősítette a 2006-ban hozott döntését: a házasságot plébániatemplomban, illetve engedéllyel más templomban, nyilvános kápolnában lehet elsősorban megkötni" - fogalmazott.

Ezen kívül beszéltek arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán gyermek- és ifjúságvédelmi képzés indul ősztől, és szó esett Ferenc pápa szakirányú, május 7-ei dokumentumáról is, ami előírja azt, hogy az egyházmegyéknek külön vagy közösen

egy éven belül létre kell hozniuk egy olyan rendszert, amely állandóan nyitott, és mindenki számára könnyen hozzáférhető a bejelentések kezelésére;

ennek a struktúrája már a kialakítás fázisában van, az MKPK már őszre szeretné megvalósítani a rendszert - mondta el Tóth Tamás.

A jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezése most fog igazán felgyorsulni, összeáll a végleges program.

Az MKPK támogatja a Győri Egyházmegye azon kérését, mely szerint

Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanú halát halt fülesi plébános boldoggá avatási eljárását elindíthassák.

A konferencia az új ukrán elnökhöz is fordul azért, hogy a magyarországi és más, külföldi karitatív szervezetek által indított segélyszállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan célba érhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×