INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

kilakoltatási moratórium

bank

devizahitel

Jövő héten lejár a kilakoltatási moratórium

Jövő héten lejár a kilakoltatási moratórium

InfoRádió

Bő 10 százalékkal csökkenhet idén az ingatlankiürítések száma - nyilatkozta az InfoRádióban a kilakoltatási moratórium április végi lejárta előtt Lukács Tamás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar alelnöke. Még az árverezés előtt is lehet mód a kilakoltatás elkerülésére, ha van egyezség a végrehajtást kérőkkel.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar az előző évek statisztikai állományából kiindulva azon az állásponton van, hogy idén 10-13 százalékkal csökken majd a kilakoltatások száma - mondta el az InfoRádióban Lukács Tamás, a kar alelnöke annak kapcsán, hogy április 30-án lejár a hiteladósok téli kilakoltatási moratóriuma.

A következő hónapokban tehát megugorhat a kilakoltatások száma, mivel most válik lehetségessé, hogy azokat, akiknek a bank eladta a feje fölül a házat, jogszerűen kitegyék.

Nem kizárólag, de főként,

60-70 százalékban devizahiteles tartozások állnak az egyes ügyek mögött,

de nagyon sok esetben önkormányzatok is indítanak kilakoltatásokat nem fizető bentlakókkal szemben" - mondta el Lukács Tamás. Emlékeztetett: sok devizahiteles adós más jellegű tartozást is felhalmozott az évek során, közösköltség-elmaradás és közműtartozás is lehetséges ilyen esetekben.

Az árverések könnyebbé váltak azzal, hogy a jogalkotó már elektronikus útra terelte és anonimmá tette ezen eljárásokat. Ráadásul nem ritkán a kikiáltási ár fölött mennek el az ingatlanok - osztotta meg tapasztalatait még Lukács Tamás.

Arra a kérdésre, hogy mivel lehet még most is elkerülni egy olyan kilakoltatást, ami már szinte eldőlt a különféle tartozások összeadódása miatt, a szakember azt mondta: nem ugyanaz a helyzet, ha árveréssel értékesítenek egy lakást, vagy egy önkormányzati lakást adnak új lakónak.

"Amikor egy sikeres árverés lezajlik, már megtörténik a tulajdonváltozás, így az új tulajdonossal már csak egy bentlakási szerződést lehet kötni

arról, hogy meddig kell elhagyni az ingatlant. A másik esetben viszont célszerű megkeresni az önkormányzatot, kötni egy új konstrukciójú szerződést" - tette hozzá.

Ha valakinek az ingatlanját árverés fenyegeti, akkor is mindenképp érdemes Lukács Tamás szerint a bankkal egyezkedni, hisz amíg nem került sor az árverésre, illetve nincs vége a licitnek, még van esély megállapodni a végrehajtást kérőkkel.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Végrehajtás: április végétől újra - Likács Tamás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar alelnöke
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018