INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

egészségügy

szakdolgozó

munkaerőhiány

balogh zoltán

orvoshiány

26 ezer ember biztosan hiányzik az egészségügyi alapellátásból

26 ezer ember biztosan hiányzik az egészségügyi alapellátásból

Infostart

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke már lát biztató terveket a kormányzat részéről, de a fizetésemelés lenne a kulcs.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten bejelentett versenyképességi javaslatcsomagjának kulcsa, hogy megfelelő képzettségű és számú szakdolgozó álljon rendelkezésre - reagált Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Világgazdaságnak a jegybanki program egészségügyi fejezetére.

A MESZK elnöke úgy véli, legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani.

"A szakdolgozóhiány még jelentősebb, mint az orvoshiány"

- tette hozzá. Példaként említette, hogy Magyarországon a teljes egészségügyi ellátásra vetítve egy orvosra három szakdolgozó jut, míg az unióban átlagosan négy, de a fejlett országokban, például Hollandiában több mint hat szakápoló segíti az orvos munkáját, az Egyesült Királyságban pedig majdnem kilenc.

Megítélése szerint a megfelelő bérezés vezet majd a több szakemberhez - a magyar fizetések még a V4-átlagot sem érik el, a munkaterhelés közben igen magas. Úgy látja, a jelen tendenciák azonban jó irányba tartanak az egészségügyi bérezés területén.

Nyitókép: pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018