INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

egészségügy

pénzügyminisztérium

versenyképesség

javaslatcsomag

A MH Honvédkórház újonnan átadott I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája 2017. március 28-án. A fázis I. vizsgálat során első alkalommal próbálnak ki új gyógyszerhatóanyagot emberen.

Drasztikus átalakításokra készül a kormány az egészségügyben

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Már elérhető a kormány versenyképességi javaslatcsomagja is, amelyet a Pénzügyminisztérium készített el. A dokumentum az egészségügynek is külön fejezetet szentel, és az ágazati teendőket öt pontban foglalja össze.

A Pénzügyminisztérium versenyképességjavító csomagjának hat nagy fejezetének egyike az egészségügy, melyben öt javításra szoruló területet azonosított a kormány. Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádióban azt mondta, úgy tűnik, a kormány most már felvállalja az érzékeny intézkedések meghozatalát. Pédaként elsősorban a teljesítményfinanszírozási rendszer felülvizsgálatát emelte ki, és azt, hogy a valós költségre épülő állami finanszírozási rendszert alakítana ki a kormány.

Csiki Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy a javaslatcsomagban csak általános elveket határozott meg a kormány, de ezekből lehet következtetni a lépésekre, amelyek összhangban vannak a jegybanki sersenyképességi csomaggal. Az elemző a legnagyobb kockázatnak a szűk, másfél éves határidőt tartja.

A Portfolio összefoglalója az öt pontról:

  1. Egészségmegőrzés, a prevenció erősítése és a népegészségügy fejlesztése. A tömegsport és az egészséges táplálkozás népszerűsítése, a kötelező/önkéntes szűrési rendszer fejlesztése, az egészségfejlesztési irodák működése tapasztalatainak értékelése. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1.)
  2. Ellátási formák összhangjának megteremtése, az alapellátás fejlesztése. Az alapellátás “kapuőri" szerepének erősítése, a háziorvosi tevékenység olyan típusú ösztönzése és erősítése, ami tehermentesíti a szakellátást. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1.)
  3. A teljesítmény-finanszírozási rendszer felülvizsgálata, valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakítása. Új finanszírozási rendszerre való áttérés, a valós költségeket figyelembe vevő finanszírozási rendszer jelentős előrelépés lehet a racionális, fenntartható gazdálkodás irányában az egészségügyi intézményekben. Végrehajtás: széles intézményi kör bevonásával átfogó költségfelmérés. A költségvetési többletkiadásokra tekintettel indokolt lehet a lépcsőzetes bevezetés. (Megvalósítás kezdete: 2019. július 1., vége: 2020. szeptember 30.)
  4. Szükségletekhez igazodó egészségügy, költséghatékony, modern ellátási formák preferálása, egészségügyi szükségletekhez igazodó ellátórendszer. A modern, költséghatékony ellátási formák (pl.: egynapos ellátások) ellátórendszerben betöltött szerepét növelő, ösztönző finanszírozási rendszer a betegek gyorsabb felgyógyulásához és egy költséghatékonyabb ellátórendszerhez egyaránt hozzájárul. Az egészségi állapot mielőbbi helyreállítását célzó ellátások ösztönzése kiemelt cél. A felszabaduló kapacitások hasznosítása, különös figyelemmel a növekvő krónikus ellátási igényekre, szintén fontos egészségpolitikai cél. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1., vége: 2020. december 31.)
  5. Minőség az egészségügyben, minőségi indikátorok bevezetése. Közérthető formában olyan, a lakosság számára is hozzáférhető egészségügyi indikátorok kialakítása és rendszeres közzététele szükséges, amelyek alkalmasak az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének bemutatására, illetve folyamatos értékelésére. (Megvalósítás kezdete: 2019. július 1., vége: 2019. december 31.)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Versenyképességi javaslatok - Csiki Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018