eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A MH Honvédkórház újonnan átadott I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája 2017. március 28-án. A fázis I. vizsgálat során első alkalommal próbálnak ki új gyógyszerhatóanyagot emberen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Drasztikus átalakításokra készül a kormány az egészségügyben

Már elérhető a kormány versenyképességi javaslatcsomagja is, amelyet a Pénzügyminisztérium készített el. A dokumentum az egészségügynek is külön fejezetet szentel, és az ágazati teendőket öt pontban foglalja össze.

A Pénzügyminisztérium versenyképességjavító csomagjának hat nagy fejezetének egyike az egészségügy, melyben öt javításra szoruló területet azonosított a kormány. Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádióban azt mondta, úgy tűnik, a kormány most már felvállalja az érzékeny intézkedések meghozatalát. Pédaként elsősorban a teljesítményfinanszírozási rendszer felülvizsgálatát emelte ki, és azt, hogy a valós költségre épülő állami finanszírozási rendszert alakítana ki a kormány.

Csiki Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy a javaslatcsomagban csak általános elveket határozott meg a kormány, de ezekből lehet következtetni a lépésekre, amelyek összhangban vannak a jegybanki sersenyképességi csomaggal. Az elemző a legnagyobb kockázatnak a szűk, másfél éves határidőt tartja.

A Portfolio összefoglalója az öt pontról:

  1. Egészségmegőrzés, a prevenció erősítése és a népegészségügy fejlesztése. A tömegsport és az egészséges táplálkozás népszerűsítése, a kötelező/önkéntes szűrési rendszer fejlesztése, az egészségfejlesztési irodák működése tapasztalatainak értékelése. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1.)
  2. Ellátási formák összhangjának megteremtése, az alapellátás fejlesztése. Az alapellátás “kapuőri" szerepének erősítése, a háziorvosi tevékenység olyan típusú ösztönzése és erősítése, ami tehermentesíti a szakellátást. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1.)
  3. A teljesítmény-finanszírozási rendszer felülvizsgálata, valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakítása. Új finanszírozási rendszerre való áttérés, a valós költségeket figyelembe vevő finanszírozási rendszer jelentős előrelépés lehet a racionális, fenntartható gazdálkodás irányában az egészségügyi intézményekben. Végrehajtás: széles intézményi kör bevonásával átfogó költségfelmérés. A költségvetési többletkiadásokra tekintettel indokolt lehet a lépcsőzetes bevezetés. (Megvalósítás kezdete: 2019. július 1., vége: 2020. szeptember 30.)
  4. Szükségletekhez igazodó egészségügy, költséghatékony, modern ellátási formák preferálása, egészségügyi szükségletekhez igazodó ellátórendszer. A modern, költséghatékony ellátási formák (pl.: egynapos ellátások) ellátórendszerben betöltött szerepét növelő, ösztönző finanszírozási rendszer a betegek gyorsabb felgyógyulásához és egy költséghatékonyabb ellátórendszerhez egyaránt hozzájárul. Az egészségi állapot mielőbbi helyreállítását célzó ellátások ösztönzése kiemelt cél. A felszabaduló kapacitások hasznosítása, különös figyelemmel a növekvő krónikus ellátási igényekre, szintén fontos egészségpolitikai cél. (Megvalósítás kezdete: 2019. január 1., vége: 2020. december 31.)
  5. Minőség az egészségügyben, minőségi indikátorok bevezetése. Közérthető formában olyan, a lakosság számára is hozzáférhető egészségügyi indikátorok kialakítása és rendszeres közzététele szükséges, amelyek alkalmasak az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének bemutatására, illetve folyamatos értékelésére. (Megvalósítás kezdete: 2019. július 1., vége: 2019. december 31.)
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×