eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Beteget tolnak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszék megnyílt Sürgősségi Betegellátó Osztályán 2014. szeptember 29-én. Az európai uniós pénzből finanszírozott átépítés a betegeknek és a dolgozóknak is kedvezőbb körülményeket teremt, és hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé a 400 ágyas sürgősségi osztály.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Csalódtak az orvosok, hogy csend van a bérük körül

Sajtóhírek szerint tiltakoznak az egészségügyi érdekvédők, mivel a múlt heti, az ágazatról is szóló kormányülés után csak a szakdolgozók négylépcsős béremelése került szóba. Az érintettek szerint az orvosok és a gazdasági-műszaki területen dolgozók fizetését is azonnal növelni kell.

A múlt heti, jelentős részben egészségügyi tárgyú kormányülést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak az ápolói-szakdolgozói - 72 százalékos - béremelésről beszélt. Ezt viszont már tavaly novemberben bejelentette Kásler Miklós erőforrás-miniszter.

"A béremelési időtartam négy év, négy lépcsőben történik meg a bérek korrekciója, aminek a eredményeképpen 2022-re körülbelül 72 százalékkal emelkednek a fizetések. Első lépcsőben június 1-jén 8 százalékos emelés lesz" - mondta el az InfoRádióban Kásler Miklós.

Az elmaradt béremelések miatt soron kívüli egyeztetést kezdeményeznek az Emberi Erőforrások Minisztériumával az egészségügyi érdekvédők - írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó Magyar Orvosi Kamara-elnök szerint elszomorító és megdöbbentő, hogy a kormány nem döntött az orvosok és a műszakiak fizetésének emeléséről. Mint mondta, a béremelésről hosszú hónapok óta egyeztettek a tárcával, ezért is óriási elkeseredést okoz, hogy ez nem történt meg.

Éger István már januárban arról beszélt az InfoRádióban, hogy folytatni kell az orvosok béremelését.

"Nagyon sürgősen nagyon komoly, előre bejelentett, jól kiszámítható béremelésre van szükség.

Az ápolók esetében ez részben megtörtént a bejelentések szintjén, de az orvosokról mintha megfeledkeztek volna."

Kásler Miklós erre reagálva még szintén januárban azt mondta, ez nincs így: "A fizetések emelése soha nem áll meg. Az orvosoké sem áll meg."

Ezt erősítette meg Gulyás Gergely is a múlt heti kormányinfón:

"Nyilvánvaló, hogy orvosbéremelések is lesznek a ciklusban, ennek mértékéről később fog a kormány döntést hozni."

Éger István azt is mondta, hogy a megfelelő béremeléssel megszüntethető a hálapénz.

Gulyás Gergely ezzel szemben múlt csütörtökön azt mondta,

a paraszolvencia nem tűnik el,

de már lehet erről értelmes vitát folytatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×