INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

honvédkórház

honvédelmi alkalmazott

benkő tibor

erdélyi lajos

bárdos judit

Konténert szállító robot a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban, a budapesti Honvédkórház alagsorában 2013. augusztus 13-án. A 74 ezer négyzetméteres épületegyüttesben 8 robot dolgozik, szállítja az ételt, a szennyest és a tiszta ruhát, valamint a veszélyes hulladékot, mintegy 30 ember munkáját kiváltva.

54 alkalmazott nem írta alá az új szerződését a Honvédkórházban

Keddig kellett eldöntenie a Honvédkórház 3000 érintett dolgozójának, hogy vállalja-e a honvédelmi alkalmazotti átsorolást. Benkő Tibor miniszter tájékoztatása szerint csupán 54 közalkalmazott utasította el a váltást.

Január 1-jétől hivatalosan a Honvédkórházban dolgozó civil dolgozók is honvédelmi alkalmazottak lettek. A változás nem volt automatikus: az érintettek január első heteiben kapták meg az új szerződéseiket, amit nem mindenki írt alá. Az átsorolás ugyan béremeléssel jár, ám ezzel egy időben a katonákra is érvényes, bár náluk enyhébb szabályokat is bevezetett.

A honvédelmi alkalmazott a honvédség értékeivel szemben álló véleményt nem nyilváníthat ki

– tájékoztatott Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. De ilyen szabály például a külföldi utazások előre bejelentése vagy a plusz juttatásért akár külföldi katonai egészségügyi szolgálat vállalása is.

Az államtitkár kiemelte: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a technikai eszközök vásárlásán túl a személyi állományról is szól. A honvédség kötelékében azonban nem csak katonák, hanem civil alkalmazottak is vannak – tette hozzá. Ők az új szabályozásnak megfelelően is ugyanazta a munkát végzik, mint korábban, csupán minisztérium irányítása alatt. Az illetményük átlagosan 30 százalékkal emelkedik néhány év alatt – mondta Erdélyi Lajos.

Az átminősítés előtt álló dolgozóknak keddig kellett eldönteniük, aláírják-e az új szerződést.

Az érintettek között vannak orvosok, ápolók és irodai dolgozók egyaránt. Tavaly év végén már az átsorolásokat megelőzően is többször szóltak a hírek orvoshiányról a Honvédkórházban. Októberben lemondott az intézmény orvosigazgatója, korábban a sürgősségi osztály vezetője.

Az év utolsó heteiben a koraszülött-ellátás is szünetelt az intézményben. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden, az MTI-nek adott nyilatkozatában azt írta: a Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött új, hogy nem vállalja az új típusú munkaviszonyt. Sajtóhírek szerint távozik például a koraszülött intenzív osztály osztályvezető főorvosa, a sürgősségi betegellátó centrum három orvosa és a sebészet egyik orvosa. A tárcavezető hangsúlyozta:

az intézmény minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Doldozók Szakszervezetének elnökét nem lepte meg, hogy a túlnyomó többség elfogadta a Honvédkórházban a honvédelmi alkalmazotti státuszt. Bárdos Judit az InfoRádiónak elmondta: az új szerződések teljes mértékben átvették a korábbi közalkalmazotti jogokat. A

szabadságok azonban csökkenni fognak,

hiszen azt immár a Munka törvénykönyve alapján számítják – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

54 alkalmazott nem írta alá az új szerződését a Honvédkórházban
 
Bárdos Judit
 
Erdélyi Lajos
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018