eur:
394.65
usd:
369.73
bux:
65705.08
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Konténert szállító robot a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban, a budapesti Honvédkórház alagsorában 2013. augusztus 13-án. A 74 ezer négyzetméteres épületegyüttesben 8 robot dolgozik, szállítja az ételt, a szennyest és a tiszta ruhát, valamint a veszélyes hulladékot, mintegy 30 ember munkáját kiváltva.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

54 alkalmazott nem írta alá az új szerződését a Honvédkórházban

Keddig kellett eldöntenie a Honvédkórház 3000 érintett dolgozójának, hogy vállalja-e a honvédelmi alkalmazotti átsorolást. Benkő Tibor miniszter tájékoztatása szerint csupán 54 közalkalmazott utasította el a váltást.

Január 1-jétől hivatalosan a Honvédkórházban dolgozó civil dolgozók is honvédelmi alkalmazottak lettek. A változás nem volt automatikus: az érintettek január első heteiben kapták meg az új szerződéseiket, amit nem mindenki írt alá. Az átsorolás ugyan béremeléssel jár, ám ezzel egy időben a katonákra is érvényes, bár náluk enyhébb szabályokat is bevezetett.

A honvédelmi alkalmazott a honvédség értékeivel szemben álló véleményt nem nyilváníthat ki

– tájékoztatott Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. De ilyen szabály például a külföldi utazások előre bejelentése vagy a plusz juttatásért akár külföldi katonai egészségügyi szolgálat vállalása is.

Az államtitkár kiemelte: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a technikai eszközök vásárlásán túl a személyi állományról is szól. A honvédség kötelékében azonban nem csak katonák, hanem civil alkalmazottak is vannak – tette hozzá. Ők az új szabályozásnak megfelelően is ugyanazta a munkát végzik, mint korábban, csupán minisztérium irányítása alatt. Az illetményük átlagosan 30 százalékkal emelkedik néhány év alatt – mondta Erdélyi Lajos.

Az átminősítés előtt álló dolgozóknak keddig kellett eldönteniük, aláírják-e az új szerződést.

Az érintettek között vannak orvosok, ápolók és irodai dolgozók egyaránt. Tavaly év végén már az átsorolásokat megelőzően is többször szóltak a hírek orvoshiányról a Honvédkórházban. Októberben lemondott az intézmény orvosigazgatója, korábban a sürgősségi osztály vezetője.

Az év utolsó heteiben a koraszülött-ellátás is szünetelt az intézményben. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden, az MTI-nek adott nyilatkozatában azt írta: a Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött új, hogy nem vállalja az új típusú munkaviszonyt. Sajtóhírek szerint távozik például a koraszülött intenzív osztály osztályvezető főorvosa, a sürgősségi betegellátó centrum három orvosa és a sebészet egyik orvosa. A tárcavezető hangsúlyozta:

az intézmény minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Doldozók Szakszervezetének elnökét nem lepte meg, hogy a túlnyomó többség elfogadta a Honvédkórházban a honvédelmi alkalmazotti státuszt. Bárdos Judit az InfoRádiónak elmondta: az új szerződések teljes mértékben átvették a korábbi közalkalmazotti jogokat. A

szabadságok azonban csökkenni fognak,

hiszen azt immár a Munka törvénykönyve alapján számítják – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×