eur:
382.03
usd:
353.6
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Nyitókép: Pixabay.com

Sok változtatást szeretne az új kórházszövetségi elnök

A kórházak finanszírozásának átalakítását és az Emberi Erőforrások Minisztériumával való hatékony együttműködést is fontos céljaként nevezte meg a Magyar Kórházszövetség szerdán megválasztott új elnöke.

Proaktív működést szeretne elérni a Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott új elnöke, Ficzere Andrea, hogy ne a gondok-bajok után menjenek, hanem a kórházak maguk fogalmazzák meg a problémákat és terjesszék az egészségügyi kormányzat felé.

"Szeretnénk azokat a nehézségeket, amik most a kórházakban vannak, valahogy kicsit árnyaltabban, de hangsúlyosabban is megfogalmazni, és megpróbálni változtatni a folyamatokon" - mondta el Ficzere Andrea az InfoRádióban.

E törekvésük mentén együttműködési megállapodást is kötöttek az erőforrástárcával, hogy

"bizonyos székekből nem látszó problémákat" maguk a kórházak közvetíthessenek,

és a változásban közreműködhessenek is.

Az évről évre visszatérő kórházfinanszírozási nehézségekre kitérve elmondta, a finanszírozást újra kell gondolni, meg kell változtatni a jelenlegi rendszert.

"Nagyon kell hangsúlyozni az amortizációt, hiszen ezzel igencsak küzdenek a kórházak. Ezt a költségvetésbe be sem tudjuk tervezni, emiatt is rosszabb lehet a kórházak eredményeinek a megítélése"

- tette hozzá az Uzsoki utcai kórház főigazgatója.

Szerinte az egészségügy egészét érintő legfontosabb kérdés az ágazati dolgozók létszámproblémája.

"Ahol igazából hiány van, az a szakdolgozói terület. Más helyeken egy orvosra kétszámjegyű szakdolgozó jut, Magyarországon ez a szám három. Közben

az orvosoknak is nagyon sok olyan feladatot kell ellátniuk, ami nem orvosi feladat, és a szakdolgozóknak is olyan feladatok nyomják a vállát, amihez nem kell szakember"

- ecsetelte az orvos.

A másik, amit hangsúlyozna, az öngondoskodás kérdése, mert mindenkinek van felelőssége abban, hogy hogy él, mennyire kerüli az ártó tényezőket. Ebben az oktatásnak is szerinte kulcsszerepe kell, hogy legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Az egy éve, az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásban kötött megállapodás részeként megalakult Integritás Hatóság egy 16 pontos javaslattal állt elő a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítására. Biró Ferenc, a szervezet elnöke szerint jelenleg csupán elvi szinten létezik ellenőrzés a politikusi vagyonbevallásoknál, ezért javítani kell azt az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében. Egységes rendszer, kibővített érintetti kör és szerepel az IH csomagjában – derül ki a Telex beszámolójából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×