eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Oktatók elbocsátása - reagált az ELTE

Jelentős oktatói létszámleépítésre számít az Oktatási Hálózat az ELTE Bölcsészet- és Természettudományi Karán. Előbbin közölték: át kell szervezni a finanszírozást, amely szerintük most nem díjazza a minőséget, és az olcsó tömegképzés felé nyom. Az ELTE leszögezte: nincs gazdasági vészhelyzet, racionalizálás zajlik.

Az Oktatói Hálózat hétfőn azt közölte, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 50-70 oktató elbocsátását tervezi takarékossági okokra hivatkozva a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karon. Erről Máté András, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Logika tanszékének tudományos főmunkatársa szerint több tanszék és program is megszűnhet.

"Az egyetem anyagi helyzete alapjában véve jó, de a belső forráselosztást tavaly átszabták, és az a két kar, amelyik visszi a pénzt, mert túl jó minőségű az oktatása, az gyakorlatilag kilátástalan anyagi helyzetbe került" - szögezte le Máté András az InfoRádióban. Elmondta: 250 milliós megtakarítást írt elő a karok számára a szenátus azzal, hogy ez nem teljesen, de nagyjából egyensúlyba hozza a költségvetésüket. Ennek elérésére már tavaly ősszel történtek súlyos intézkedések, de ezek messze nem bizonyultak elegendőnek, és az év végére kiderült, hogy muszáj jelentős létszámleépítést végrehajtani" - mondta az Máté András, hozzátéve: egyelőre mindkét karon vita van, mi fog ezután történni.

Másfajta finanszírozási rendszert sürgetnek

A finanszírozás módszerét szeretnék megváltoztatni. Az ELTE főmunkatársa szerint ha egy egyetemen sok magasan kvalifikált oktató van, akiket előbb-utóbb csak elő kell léptetni és akkor muszáj nekik nagyobb fizetést adni, az csak ráfizetést termel az egyetemnek. "Emellett ha egy egyetemen nem 90 fős szemináriumi csoportok vannak, hanem 15-20 fős, ahol ténylegesen lehet szemináriumi munkát végezni, az kizárólag negatívan hat az egyetem financiális helyzetére. Lényegében a bölcsész- és a természettudományi kar is erre fázott rá" - mutatott rá Máté András.

Ehelyett olyan finanszírozási rendszer kell, amely valamilyen módon díjazza a minőségi mutatókat, mert a jelenlegi az olcsó tömegképzés felé nyom mindent. "Nem véletlenül az ország vezetői közé tartozó két kar került ilyen lehetetlen helyzetbe".

Az ELTE hétfő késő délután közleményben reagált az Oktatói Hálózat reggeli állításaira. Abban az szerepelt, hogy "pénzügyi válsághelyzet következtében létszámleépítés kezdődött", és szerintük ez nem megoldja, hanem tetézi a karok problémáit.

Az egyetem közleményében, amelyet az Index ismertetett, azt írta: "teljes mértékben valótlan az állítás, miszerint gazdasági vészhelyzet vagy hatalmas baj van az ELTE-n. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pénzügyi helyzete és működése stabil".

Szerintük a két kar "gazdálkodásának racionalizálása" zajlik, erre pedig a karok vezetőivel és közösségeivel együtt dolgozzák ki a terveket. És bár valóban lesz leépítés,

többnyire a nyugdíjas korú oktatókat küldik el nyugdíjba. De szerintük ez nem lesz hatással ez egyetem működésére.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×