eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy szakápoló a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kásler Miklós szerint jól sikerült az új sürgősségi betegellátó rendszer bevezetése

Kásler Miklós az InfoRádióban úgy fogalmazott, maga sem gondolta, hogy ennyire zökkenőmentesen és ennyire pontosan be lehet vezetni január 1-én az új rendszert. Idén eddig három kórházban fordult elő, hogy többet kellett várnia a betegnek az előírt időnél, ezek az intézmények levelet kaptak.

Az erőforrásminiszter hozzátette, abban nem tévedett, hogy minden előzetes találgatás ellenére ezt meg lehet csinálni.

"Minden nap jelentést kapunk mind az 59 kórháztól, a betegforgalmat és a súlyossági csoportokba sorolt betegek várakozási idejét illetően"

- hangsúlyozta alá Kásler Miklós. Mint elmondta, az 59 ellátóhely közül

három esetében nem tudták tartani a várakozási időt,

de csak a kevésbé súlyos betegek esetében, egy hét után viszont, miután kiment egy felszólító levél, hogy további munkatársakat állítsanak be, megoldódott a probléma.

"Tehát jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy mind az 59 sürgősségi ellátó helyen minden súlyossági fokozatban a legmagasabb szintű ellátást kapják a betegek és a várakozási idő a megadott intervallumon belül van" - szögezte le a tárcavezető.

A változtatások lényege az volt, hogy általánosan kötelezővé tették az öt fokozatú betegosztályozási rendszert. Ettől kezdve tehát Kásler Miklós szerint így kell kinéznie a betegútnak:

"Adott helyre megérkezik a beteg, akár mentővel, akár más módon. Ott

nagyon rövid idő, 2-3 perc alatt eldöntik azt, hogy mennyire súlyos a sérülése, tehát abszolút vitális indikáció áll-e fenn és azonnal el kell-e látni.

A betegek következő csoportja az, amikor el kell látni, de nem feltétlenül pillanatokon belül, a negyedik-ötödik kategória pedig azt a betegcsoportot fedi le, amely nem szorul sürgősségi ellátásra, de mégis megjelenik a rendszerben" - ismertette Kásler Miklós.

Ebből következően

a legfeljebb 5 perces adatfelvételt követő 5 percen belül mindenkinek el kell jutnia a kötelező ellátás helyére.

Kásler Miklós szerint nagyon lényeges, hogy "amikor odajut a beteg, ahol ellátják, diszpécser várja, aki kapcsolatteremtőként működik, elmagyarázza a viszonyokat, azt, hogy hová kell menni, mit kell csinálni, tartja a kapcsolatot a betegek, az orvosok és a hozzátartozók között".

Diszpécser olyan személy lehet, aki ismeri a kórházi viszonyokat, és a beteg minden kérdésére választ tud adni, illetve tudja közvetíteni, hogy a betegnek milyen terápiában és milyen módon kell részt vennie.

"Van még egy rendkívül fontos változás - folytatta a miniszter -, az akut alapellátó egység, ami azt jelenti, hogy

családi orvosok nézik meg azokat a betegeket, akiknek nem kellett volna sürgősségi ellátóhelyre menni.

Róluk sem feledkeztünk el. Ők is a tüneteiknek megfelelő ellátást megkapják" - tette hozzá Kásler Miklós, hangsúlyozva, hogy az akut alapellátó egység a kórházakban működik, de ezt a kérdéskört szélesebben kell tekinteni.

"Nem lehet az alapellátástól elválasztani a sürgősségi ellátást, sőt a mentőszolgálatot sem.

Terveink szerint minden járásban lesz minden áldott nap olyan családi orvos, aki ügyeletesként dolgozik. A beteg felkeresheti őt" - mondta a tárcavezető, aki szerint az új rendszerrel elkerülhető az, hogy valaki a családorvosi rendszert megkerülve akarjon sürgősségi ellátáshoz jutni a nála súlyosabb betegek kárára.

A kapcsolódó informatikai rendszer rendelkezésre áll - szögezte le Kásler Miklós, hozzátéve, hogy az informatikai hiányosságok szerinte nem a kórházakat, hanem sokkal inkább a magánorvosokat jellemzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×