INFORÁDIÓ 
2019. október 14. hétfő
Helén

éger istván

magyar orvosi kamara

egészségügy

Bírságot kaphatnak a kórházak

Bírságot kaphatnak a kórházak

Több sürgősségi osztály is megtelt, az intézmények viszont bírságot kaphatnak, ha nem fogadják a betegeket – írta a Népszava. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem megfelelő a szervezés.

A kórházak maguk kötelesek gondoskodni a saját ellátási területhez tartozó intenzív ellátásról – áll abban a levélben, amelyet a tisztifőorvos nevében küldtek ki az intézményekhez, és amely a Népszava birtokába került. Az ÁNTSZ utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lap szerint 22 fővárosi kórházat utasított, hogy biztosítsák a folyamatos ellátást. Akit a hatóság ellenőrei azon kapnak, hogy alaposabb ok nélkül visszautasítja a beteg fogadását, az akár 500 ezer forintos bírságot is kaphat.

Sokszor ugyanis a kórházak jelzik, hogy nem tudják fogadni a pácienst, és ennek nem csak az lehet az oka, hogy az osztály megtelt, hanem például az is, hogy nincs áram, vagy lefagyott az informatikai rendszer, de az is előfordul, hogy azért nincs elég ágy, mert nincs hozzá elég orvos, vagy ápoló – írja a lap.

A mentők általában értesülnek arról, hol van még szabad hely

– mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki maga is kivonuló mentőorvos. Mint mondta: azért van egységes irányítás, hogy a mentőszolgálat kapcsolatot tudjon teremteni a különböző kórházakkal, és információkkal tudjon szolgálni a fedélzeten dolgozóknak.

Éger István szerint büntetéssel nem lehet a helyzetet rendezni, mivel általános probléma az egészségügyi rendszer szervezetlensége. Az évtizedek óta tapasztalt szervezetlenség időről időre visszaüt – hangsúlyozta az elnök. Sokkal gondosabb szervezést és előre finanszírozást követel meg a rendszer – tette hozzá.

Az InfoRádió az ügyben megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a szervezet válaszára még várunk.

Mihamarabb rendezni kell az orvosok bérét

Míg a szakdolgozóknál négy lépcsős, addig az orvosoknál csupán kétlépcsős béremelés történt 2016-2017-ben – hívta fel a figyelmet Éger István, hozzátéve: a kormányzat ígérete az volt, hogy 2018 tavaszában folytatják a tárgyalást, és az év második felében folytatódik a bérrendezés.

„Az orvosbérek még jelen pillanatban hihetetlenül alacsonyak, akár hazai társadalmi összevetésben, társadalmi rangsorban, akár pedig a környező V4-eket vagy akár Romániát tekintve”

– fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Ahogy a 2018-as, úgy a 2019-es költségvetésben sincs nyoma a 2017-ben megígért kormányzati szándéknak – hívta fel a figyelmet Éger István. Szerinte a 150 ezer forintos minimálbér és a 200 ezer forintos szakmai minimálbér mellett méltánytalan, hogy a szakorvosok bruttó minimum jövedelme alig több mint 450 ezer forint, a nyugdíjbavonulóknál pedig ez a szám nem több 560-580 ezernél. „Ez tarthatatlan” – vélekedett az elnök.

A kamara számítása szerint az egészségügyet 1000 milliárd forintból rendbe lehetne tenni. Éger István szerint az ágazatban gyors, előre bejelentett, kiszámítható béremelésre van szükség. Bár az ápolóknál ez részben megtörtént, „az orvosokról mintha teljesen megfeledkeznének”. Számos egészségügyi területen óriási a munkaerőhiány, a pályaelhagyás és a magánellátás elszívó hatása is jelentős – jegyezte meg a szervezet elnöke.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Éger István a kórházi bírságokról
 


Éger István az orvosbérekről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018