INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

kórház

mentőszolgálat

nemzeti népegészségügyi központ

egészségügy

Megerősítették, pénzbírsággal sújthatják a kórházakat

Megerősítették, pénzbírsággal sújthatják a kórházakat

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A korábbi gyakorlatnak megfelelően kérte az országos tisztifőorvos a kórházakat arra, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy biztosítsák a folyamatos betegellátást – közölte az InfoRádióval a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Népszava szerdán arról írt, hogy az intézmények bírságot is kaphatnak, ha nem fogadják a betegeket.

A betegek szünetmentes ellátása érdekében a korábbi évek gyakorlatának megfelelően országos tisztifőorvos körlevélben kérte valamennyi kórház főigazgatóját, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a folyamatos betegellátás biztosítására – közölte az InfoRádió megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Szerdán a Népszava, és ez alapján az Infostart is írt arról, hogy több intenzív osztály már tavaly év végén megtelt, a levélben viszont azt írták, hogy a kórházak ilyenkor is maguk kötelesek gondoskodni a saját ellátási területükhöz tartozó intenzív ellátásról.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte: január első napjaiban az intenzív ellátást nyújtó fekvőbeteg-osztályok telítettsége jelentősen megnövekedett, ezért a folyamatos és biztonságos betegellátás biztosítása érdekében január 4-én arra kötelezte Budapest és Pest megye valamennyi, az intenzív ellátás szakmában fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatóját, hogy

szükség esetén ne csak a saját ellátási területükhöz tartozó betegeket fogadják, hanem bárkit, aki a térségből érkezik és intenzív ellátást igényel,

ezzel elosztva megnövekedett terhelést.

A központ megerősítette, hogy arról is tájékoztatták az intézményeket, ha ezt nem teljesítik, akkor pénzbírságot is kaphatnak.

Azt, hogy kit melyik intenzív osztályra vigyenek, az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

A mentők Központi Irányítócsoportja folyamatosan online követi, hogy melyik intézményben mennyi szabad hely van – közölte az InfoRádió megkeresésére a szervezet. Hangsúlyozták, hogy a rendszer folyamatosan és megbízhatóan működik, a sürgősségi beutalási rend pedig mindenki számára nyilvános.

“A rendszer folyamatosan és megbízhatóan működik, anomáliáról nincs tudomásunk”

- közölte a szervezet.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban azt mondta: általános probléma, hogy szervezetlen az egészségügyi rendszer.

Az intenzív osztályok az egyre több influenzás beteg és a havazás okozta balesetek miatt különösen leterheltek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért arra kéri a lakosságot, hogy vegyék igénybe a vírus elleni védőoltást, fokozottan figyeljenek a közlekedésre, és saját környezetükben takarítsák el a havat.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018